För att hantera problemen i den offentliga ekonomin har regeringen, efter nio veckor av förhandlingar, enats om skattehöjningar och nedskärningar om vardera 1,4 miljarder euro under perioden 2025-2028.
”Alla kommer på något sätt att vara med och spara, förutom den grundläggande utbildningen och barnomsorgen som är ytterst viktiga att skydda”, säger Ålands riksdagsledamot Mats Löfström i ett pressmeddelande.
En åtgärd som sticker ut, och som kan realiseras redan i år, är en höjning av den allmänna momsen på varor och tjänster från 24,0 till 25,5 procent, något som väntas ge cirka en miljard euro i ökade skatteintäkter.
Momsen på mat ska hållas oförändrad på 14,0 procent, men momssatsen för godis höjs.
”Finland har haft lägre moms än Danmark, Norge och Sverige. Nu blir Finlands moms snäppet högre. Momsens fördel är att den enkelt – utan ny byråkrati – hämtar in väldigt stora pengar”, säger Mats Löfström, och lägger till att momsen tillsammans med de andra skattehöjningarna kan ge Åland flera miljoner mer i så kallad avräkning.
Höginkomsttagare
Beskattningen för de två högsta inkomstklasserna skärps liksom beskattningen av pensioner som uppgår till 23.000-57.000 euro per år.
Det görs också nedskärningar i hushållsavdraget.
Även ålänningar kommer att känna av flera av åtstramningarna, konstaterar Mats Löfström:
”Åland kommer dock genom självstyrelsen att drabbas mindre av nedskärningarna än övriga landet. Det är helt naturligt eftersom flera områden där nedskärningar görs hör till självstyrelsen där lagtinget har egen behörighet.”
Bemanningsstöden
Något som diskuterats är att banta bemanningsstöden till sjöfarten med 30 miljoner euro per år, vilket skulle ha drabbat ålänningar som jobbar på finskflaggade fartyg .
Att förslaget inte ska bli verklighet har varit den viktigaste punkten för Åland i förhandlingarna, och Mats Löfström gläder sig åt att nedskärningen inte realiseras. Åländska rederier kan dock vänta sig lite högre kostnader i och med att farledsavgifterna höjs till samma nivå som innan år 2015. Rabattsystemet för fartyg med isklass och i regelbunden trafik rörs inte.
Nu ska det regeringen kommit fram till konkretiseras i budget- och lagförslag.