Färöarnas regeringschef Kaj Leo Johannesen är för ett färöiskt EU-medlemskap.
- Vi kan lära av Åland både då det gäller EU och turismen, säger han.
Hans råd till Åland för utökad självstyrelse är att föra en konstruktiv dialog och följa de uppställda målen.
ÖSPELEN Den naturliga platsen den här veckan för den tidigare målvakten i Färöarnas landslag i fotboll är förstås Åland och öspelen. Lagman Kaj Leo Johannesen, 44, samtidigt beskyddare för det färöiska idrottsförbundet, kom redan i fredags och stannar veckan ut.
Ålandstidningen har stämt träff med lagmannen vid Mariebad där hela familjen Johannesen njuter av sol och värme. Han är imponerad av hur väl turismen är utbyggd på Åland och hoppas att Färöarna kan lära av Åland.
Utvecklad turism är ett av de ben Färöarna vill stå på den dag man är ekonomiskt självbärande.
- Inom 15 år tror jag att Färöarna klarar sig på sina egna inkomster, säger lagmannen.
I år får Färöarna 615 miljoner danska kronor av Danmark. Den egna beskattningen ger inkomster på 4,4 miljarder.
Alla årstider på en dag
Kaj Leo Johannesens vision för den färöiska turismen är en inriktning på miljö och natur.
- Hos oss kan man uppleva alla fyra årstider på en och samma dag.
Färöarna tar i dag emot cirka 40.000 turister per år. Målet är att öka till några hundra tusen.
En annan näringsgren lagmannen hoppas på är sjöfart och rederiverksamhet. Olja har man inte ännu hittat men letandet fortsätter.
- De internationella oljebolagen är mycket intresserade, speciellt då oljepriset går upp.
För EU-medlemskap
Fisket är fortfarande det viktigaste benet för den färöiska ekonomin. Fisket var också orsaken till att Färöarna inte gick med i EU tillsammans med Danmark, något som Kaj Leo Johannesen vill ändra på.
- Ja, jag är för att Färöarna går med i EU. Inget land i världen klarar sig ensamt i dag. I mitt parti tror vi på gemenskap, vi som är mitt ute i havet bör räcka ut handen, säger han.
När tror du Färöarna går med i EU?
- Svårt att säga men inom fyra till sex år har vi ett helt annat förhållande till EU än i dag.
Som Afrika
Dagens förhållande är, enligt lagmannen, inte bra alls.
- Vi har tredjelandsstatus, som ett afrikanskt land. På grund av fiskerättigheterna runt Färöarna har vi varit alltför skeptiska till EU och därför har vi ett så dåligt avtal.
Nu tror han dock inställningen till EU kan vända i och med att ett nytt och bättre fiskeavtal tar form. En annan orsak är att både Island och Norge börjat tala om ett EU-medlemskap.
- Vi ser mycket på vad Island gör. Och också när det gäller EU hoppas jag vi kan lära av Åland.
För riksgemenskap
Kaj Leo Johannesen representerar "mittenpartiet" Unionspartiet. Det är Färöarnas äldsta parti och det parti som starkast stöder fortsatt gemenskap med Danmark och ett EU-medlemskap.
- Mitt parti vill ha ekonomisk självständighet från Danmark men vi ska samtidigt ha säkrat alternativa intäkter så att vi inte får en chock i ekonomin och riskerar välfärden. Vi vill inte här och nu gå ut ur riksgemenskapen.
Motpolen är republikanerna som genast vill göra Färöarna självständigt. Lagmannen tror att cirka 60 procent av befolkningen är för fortsatt gemenskap med Danmark, 40 procent för självständighet.
Modell för Åland
Den färöiska ramlagen tjänar som modell för de åländska politiker som vill göra om självstyrelselagen till en ramlag. Enligt ramlagen får färingarna ta över de områden de vill i den takt de själva bestämmer. Kvar hos Danmark blir dock utrikes- och försvarspolitiken, domstolar och polis, valuta och kungahus.
Vad är nästa på tur för er att ta över?
- Relativt små områden som till exempel fyrväsendet. De större områdena har vi redan tagit över.
Vilka råd kan du ge Åland för att få ta över beskattningen och få en ramlag?
- Det är svårt att ge råd. En konstruktiv dialog är viktig liksom att följa de mål man ställt upp och inte avvika från dem.
Samma utmaningar
Lagmannen konstaterar att Färöarnas och Ålands situation liknar varandra på flera olika områden. Han känner kollegan, lantrådet Viveka Eriksson (Lib), från det nordiska samarbetet. De två träffas på fredag för överläggningar.
- Kemin mellan önationer är god. Vi har samma utmaningar och kan lära av varandra.
Men så var det då det här med idrott. Lantrådet har bokat biljetter både till sig själv och kollegan till herrarnas volleyfinal på fredag. Ett är säkert: står Färöarna mot Åland då är det inte samarbete som gäller!
Kerstin Österman