Marika Mattfolk pratar med skolbarn om att använda internet och hon har märkt att antalet timmar framför datorn är väldigt olika för olika barn.
INTERNET Sedan hösten har Rädda barnens Marika Mattfolk varit runt i tio mellandstadieskolor runt om på Åland och pratat med både barn och föräldrar om internetanvändning. Det är ungefär hälften av skolorna och resten kommer att få besök av henne under året.
Tidigare artiklar
Forskare larmar om ungdomars datavanor (7.4.2008; Nyheter)
På Rädda barnens vårmöte som hölls i går berättade hon om det arbetet. Hur lång tid barnen sitter vid datorn är en av sakerna hon tog upp.
-Reglerna för att använda datorn varierar väldigt mycket i olika familjer. Vissa har strikta regler medan andra inte har några regler alls. Forskning i ämnet säger att två timmar skärmtid per dag är lämpligt för barn i mellanstadieåldern, och det innefattar tv-tittandet också.
Empatin saknas
Något Marika Mattfolk pratar mycket om med barnen när hon besöker skolorna är vad som är okej att skriva och säga.
-Vissa tror att de kan säga vad som helst på nätet för att de aldrig kommer att träffa personen igen. Det saknas en empati som man har i det vanliga livet. Jag försöker förklara att man bara får säga sådant man kan stå för och vågar säga när man står öga mot öga med någon.
Faran med att lämna ut information är högaktuell, till exempel har media nyligen belyst att Facebook äger rättigheterna till bilder som användarna laddar upp.
-Barnen har ganska bra koll på att man inte ska lämna ut för mycket privat information om sig själv. Men det är inte många som läser användarvillkor som de godkänner, inte vuxna heller. Barnen brukar säga att de ofta är på engelska och då ber jag dem ta hjälp av sina föräldrar.
- Jag pratar också med barnen om att saker de skriver och bilder eller filmer de laddar upp kan finnas kvar hur länge som helst. Det finns ingen ångra-knapp, man kan alltid konfronteras med det man lagt ut på nätet.
Allt är inte lämpligt
Med föräldrarna pratar Marika Mattfolk mer ingående om farorna med Internet. Pedofiler som kontaktar barn via ett community och unga som uppmanas lägga ut lättklädda bilder på sig själva är några exempel.
-Många sajter som till exempel youtube och olika spelsajter har en väldigt bred målgrupp. Det gör att allt som finns där inte är lämpligt för barn. Det gäller även datorspel, men där finns en rekommenderad åldersgräns som jag tycker att man ska följa. Åldersgränsen på spel är kopplat till innehållet och inte svårighetsgraden.
- Man behöver inte titta över barnets axel jämt, men man kan till exempel ha datorn på en väl synlig plats i köket eller vardagsrummet.
Hon förklarar också för barnen att personer som kontaktar en på nätet kan ljuga. Bara för att man säger att man är tolv år och lägger upp en bild på någon som ser ut som en tolvåring behöver det inte vara så.
Ålandstidningen