I år är det åttonde gången som Åland Pride går av stapeln. Årets tema är Åland 100 ur ett queerhistoriskt perspektiv.
– Vi vill berika den åländska historien och uppmärksamma att Åland har mycket mer än den hetero- och cisnormativa historien., säger Regnbågsfyrens verksamhetsledare Sofia Enros.
Åland Pride arrangeras i år mellan 23 och 29 augusti och har flera återkommande programpunkter inplanerade.
– Bland annat har vi normkreativa sagostunder för barn, ungdomar och vuxna som förra året. Vi har också en hel del program som inte ännu är spikat, säger Sofia Enros.
Årets parad sker på lördagen den 28 augusti och kommer avvika lite från tidigare år.
– Vi har sjöfart som deltema, så i stället för att gå till torget i Mariehamn så startar vi där ifrån och går till kajen vid Pommern, säger paradgeneral Tage Lindroos.
Han påpekar att om man vill beställa flaggor till prideveckan är det dags att beställa dem redan nu.
– Vi beställer flaggorna före semestrarna i år så att det inte blir stressigt i augusti.
Letar queermaterial
Regnbågsfyren har även ett projekt med samma tema som årets pridefest. I samarbete med flera åländska museer vill man nu samla in material med queera berättelser från Åland.
– Vi börjar insamlingen under Pride, men vill redan nu gå ut och berätta i fall någon hittar ett föremål när man städar ur stugan eller vinden. Det kan vara fotografier, dagböcker eller personliga föremål, säger Sofia Enros.
På Ålands museum hoppas man få utöka sina samlingar.
– Det är en del av vår historia som tyvärr lyser med sin frånvaro i våra samlingar, säger Cia Haldin från Ålands museum.
Hon menar att det inte behöver vara något gammalt föremål.
– Det är viktigt att vi också dokumenterar samtiden. Det är också bra om vi får med en berättelse till föremålet som vi kan förmedla vidare, säger hon.