Sverige har just lovat garantera de finskspråkigas rättigheter i Sverige.
- Det finns ett ömsesidigt intresse här för Finland och Sverige att ta fasta på, svarar Fredrik Reinfeldt på frågan om Sveriges stöd för den åländska språkkampen.
STATSBESÖK Blott 20 minuter hade vikts för frågor från åländsk och svensk media i samband med Fredrik Reinfeldts besök på Åland i går. Det blev en ganska kortfattad historia. Konferensrummet höll på att bågna av alla människor: landskapsministrar, tjänstemän, journalister och livvakter med de små öronsnäckorna på plats.
Sedan lantråd Viveka Eriksson hälsat välkommen förklarade Fredrik Reinfeldt att han besökt Åland privat flera gånger.
-Som de flesta andra svenskar kom jag med de stora färjorna. Mina barn har spelat i fotbollsturneringar här och jag minns ett besök på ett äventyrsbad.
Prio på Åland
Fredrik Reinfeldt har bara två utlandsbesök inplanerade denna vår. I tisdags besökte han Ryssland och i går alltså Åland.
-Det är valår och jag tvingas dra ned på utlandsbesöken.
På frågan varför han väljer att prioritera just Åland framhåller han de många och starka banden mellan Sverige och Åland.
-Och jag fick en inbjudan från landskapsregeringen men blev tvungen att skjuta upp besöket tills efter EU-ordförandeskapet, förklarade han.
Sedan avhandlades de aktuella svensk-åländska frågorna i rasande fart:
Sveriges handelsminister Eva Björling har lovat kämpa för att snuset ska godkännas i EU.
-Vi har samma uppfattning som Åland att det inte är bra med undantag. Vi jämför med andra europeiska tobaksprodukter som tuggtobak och liknande.
Riva gränshinder
På frågan om hur han ser på Sveriges roll som garant för det åländska självstyret manövrerade statsministern elegant förbi några utfästelser genom att framhålla de starka banden mellan Sverige och Åland.
-De finns en stor närhet mellan oss. Många svenska ungdomar väljer att studera i Sverige. Vi ha tagit bort många hinder mellan våra utbildningssystem, liksom andra gränshinder. Min ambition är att fortsätta med det.
Utflaggningen av åländska fartyg till Sverige har orsakat ett enormt skattebortfall för Åland. Men för Sverige har det skapat ett helt nytt fenomen, förklarade statsministern.
-Tidigare har vi haft ett utflaggningsproblem. Nu har vi en inflaggningssituation istället och det är nytt.
Betala tillbaka skatt
På en direkt fråga om han kan tänka sig en "Danmarkslösning" där Sverige betalar tillbaka en del av de "åländska" skatteintäkter man får på grund av utflaggningen, svarade Fredrik Reinfeldt:
-Jag har inte fått något sådant förslag från Finland och inte heller fört några sådana diskussioner.
Fast efter presskonferensen bekräftar finansminister Mats Perämaa att landskapsregeringen kastat fram förslaget om att basera beskattningen på bostadsorten istället för på arbetsplatsens hemmahörighet.
Vad gäller kampen för svenskans ställning i Finland konstaterade Fredrik Reinfeldt att han fört samma diskussion med Finland rörande finskans ställning i Sverige.
- Det finns ett ömsesidigt intresse här för Finland och Sverige att ta fasta på.
Vice lantråd Britt Lundberg förtydligade att det största problemet för Åland är de finska myndigheternas bristande förmåga och vilja att kommunicera på svenska med Åland.
Håller på Djurgården
En annan fråga som kom upp under överläggningarna med landskapsregeringen var möjligheten att öppna ett gemensamt informationskontor för Finland-Åland-Sverige på Åland, berättade trafikminister Veronica Thörnroos.
-I dag har Sverige sådana kontor mot Norge och Danmark. Fredrik Reinfeldt lyssnade intresserat på vad vi sa.
På den lilla fritid Fredrik Reinfeldt har följer han allsvenskan med intresse. Hjärtat bankar för Djurgården. På presskonferensen passade lantrådet på att framhålla den framgångsrika exporten av fotbollsspelare just dit, med Daniel "Daja" Sjölund och Jani Lyyski som exempel.
-Det är med nöje jag noterar att Djurgårdens färger överensstämmer med den åländska flaggans, svarade Fredrik Reinfeldt.
Efter presskonferensen intogs en lunch på Ålands hotell- och restaurangskola. Representanter för det åländska näringslivet gavs tillfälle att bekanta sig med den svenske statsministern.
Träffade elever
Därefter åkte Fredrik Reinfeldt vidare till Ålands lyceum. Rektor Gyrid Högman bjöd på en rundvandring och statsministern träffade åtta elever som förberett ett antal frågor.
En av dem var Jessica Björklund i klass 3 A.
-Jag frågade när han tror att världen är redo för ett klimatavtal. Han svarade att det är svårt att uppnå det när alla inblandade länder har vetorätt. Men han pekade på att exempelvis Ryssland minskar sina utsläpp fortare än man sagt.
En annan fråga handlade om Icesave-omröstningen på Island.
-Han sa att han förstår att islänningarna är arga, men tyckte samtidigt att det är fel att låntagarna i Nederländerna och Storbritannien ska stå för kostnaden.
Sammanfattningsvis beskriver hon det som ett bra och intressant möte som varade en halvtimme.
-Han var insatt och intresserad och så visade han lite humor ibland också.
Sedan var det dags för avfärd. Klockan 14.30 lämnade Fredrik Reinfeldt Åland.
Petter Lobråten