Kursen i maskinteknik vid högskolan är fulltecknad. Mer än fulltecknad faktiskt.
Förra året antogs drygt 20 elever. I år är man uppe i 36, av totalt 110 sökande.
Det är nytt rekord.
UTBILDNING Det är tredje dagen av en fyra år lång utbildning. Flera i klassrummet har nätt och jämnt åkt båt, än mindre varit på besök i ett maskinrum.
- Vecka 39 blir det första besöket i maskinrummet på Michael Sars. Många har nog inte varit nere i något maskinrum förut, funderar Henrik Lundén, maskinmästare och lärare på maskinteknikutbildningen.
Problemet, åtminstone historiskt sett och förutsatt att man kan betrakta det som ett problem, är att utbildningen ger en ingenjörsexamen - man blir sjöingenjör.
Det innebär att utbildningen går alldeles utmärkt att använda även till lands, och många kliver aldrig ombord på någon båt efter avslutad utbildning.
- Och andra gör ett par år till sjöss och går sedan i land för att testa något annat jobb, och med de certifieringsregler vi har så måste de gå ett par fotbildningskurser innan de kan börja jobba på ett fartyg igen, säger Lundén.
Själv har han sommarjobbat de senaste åren för att behålla sitt yrkesbevis.
7 från Åland
Intresset för maskinteknikutbildningen har varit rekordstort i år. 110 har sökt utbildningen och 36 kom in; 7 personer från Åland, 6 personer från Finland och 23 svenskar.
Fannie Ek, Karna Elamzon-Viberg, Johanna Hänninen och Carmen Guidetti kommer alla från Sverige, och har precis flyttat till Åland för studierna.
De är överens om att det faktum att det inte handlar om något nio till fem-jobb avgjorde vid studievalet.
- Man har själv ansvaret som maskinmästare för allt som händer, och man tjänar mer för kortare tid, säger Fannie Ek.
Kontrasten till livet i Stockholm är stor, både nu under studietiden, och förstås senare till sjöss.
- Du vet, man sitter där på tunnelbanan. Man jobbar nio till fem, alla har tråkigt och alla stressar hela tiden. Att få göra något helt annat är jättekul, säger Carmen Guidetti.
Vad tycker ni om Åland?
- Alla är trevliga här, men framför allt går allt så snabbt att få gjort här. Hemma tar det en månad att få bredband. Här går det på en dag, säger Karna Elamzon-Viberg.
Fredrik Granlund