Catharina von Schoultz kommer närmast från en tjänst som rektor och vd för Folkakademin i Borgå men är välbekant med Åland sedan tidigare.
Sedan barndomen har hon nämligen tillbringat somrarna i Finström, och det är också där, i fadern Walton Grönroos barndomshem i Torrbolstad, som hon nu slagit ner sina bopålar.
– Jag har alltid sagt att jag är halvålänning. Planen har också varit att flytta hit, men kanske först efter att ha slutat jobba. Men nu när den här chansen kom var det bara att ta den.
Medis, eller Medborgarinstitutet som det egentligen heter, har en verksamhet som är indelad i två ungefär lika stora delar.
Den fria bildningen omfattas av kurser i allt från keramik till matlagning.
Uppdragsutbildningen är den undervisning i svenska för inflyttade (SFI) som Medis erbjuder på uppdrag av landskapsregeringen.
Söka samarbeten
Mellan de här två pusselbitarna hoppas rektorn se en större samverkan än tidigare, bland annat genom att uppmuntra SFI-deltagarna att hoppa på de andra kurserna.
På sikt skulle hon vilja att Medis, i samarbete med olika organisationer, ordnar diskussionskvällar på olika teman, och hon är nyfiken på både kommunernas och invånarnas önskemål kring institutets verksamhet.
Faktarutans rubrik
Namn: Catharina von Schoultz.
Ålder: 60 år.
Bor: I Finström.
Aktuell som: Ny rektor vid Medborgarinstitutet.
Familj: Maken Martin som jobbar vid Ålandsbanken i Helsingfors, tre vuxna barn och två barnbarn.
Intressen: Natur, stickning och att ta del av och utöva kultur i olika former.
– Jag skulle också gärna jobba mot näringslivet för att få företagen att se att vi också inom den fria bildningen kan erbjuda deras inflyttade personal till exempel förmånliga kvällskurser i svenska.
Visioner har Catharina von Schoultz gott om, men lite drar hon i tyglarna inledningsvis. Åtminstone till i vår, då man börjar planera inför nästa år.
– Den här hösten vill jag framför allt lyssna och bygga nätverk.
Under sina första veckor har hon börjat lära känna personalen, och flera gånger lyfter hon fram deras kunskap och driv.
– Det är så viktigt att de tror på det vi gör.
Avtal sades upp
Den tidigare ordinarie rektorn Johanna Kyander sade upp sig efter bara ett år på posten. Catharina von Schoultz hoppas att hon i sin roll ska kunna bidra till att en stabilitet nu kan infinna sig i organisationen.
– Det har varit lite turbulent på grund av de täta bytena. Förändringar tar mycket på en organisation.
Stadsstyrelsen har sagt upp hyresavtalet med Ålands pensionsfond för Böndernas hus. Rektorn ska nu involveras i processen kring att antingen omförhandla avtalet eller hitta ersättande utrymmen.
– Vi behöver ha ett hus som fungerar som hjärta i verksamheten. Men i det här skedet kan jag inte säga om det hjärtat ska finnas i Böndernas hus eller på en annan plats, säger hon.
Efter pandemin, då många upplevde isolering, är Medis roll viktigare än någonsin, säger Catharina von Schoultz.
– Vi behöver mötesplatser som Medis, där människor med olika bakgrund och nationalitet möts kring något som de gemensamt är intresserade av.
Har du själv anmält dig till någon kurs?
– Jag ska börja på vävning för nybörjare!