Ålandstidningen berättade i gårdagens tidning att det tidigare upplägget för religionsundervisning görs om från och med höstterminen 2021. Man slår ihop religionskunskap och livsåskådning till ett samhällsorienterande och konfessionslöst ämne, där alla kan delta.
Kjell Nilsson, bildningschef i Mariehamns stad, berättade att det är en förändring som majoriteten av religionslärarna och skolpersonalen ser positivt på. Men vad tycker eleverna själva? Ålandstidningen träffade elevrådet på Övernäs högstadieskola för att höra vad de tycker.
Niondeklassaren Tindra Sjöström är elevrådsordförande och upplever att religionskunskapen redan i dag utgår mindre från kristen tro.
– Jag hade Sune Alén som religionslärare innan han nyligen gick i pension och känslan på hans lektioner var att det fanns ett större fokus på samhället. På det sättet får man en förståelse för andra religioner, säger hon och fortsätter:
– Nu i slutet av högstadiet har vi börjat läsa mer om andra religioner än tidigare. Det är mer intressant att lära sig om buddhismen än att läsa om kristendomen hela tiden. Kristendomen har det tjatats om sedan dagis, man kan det mesta och börjar tröttna. Det är kul med omväxling.
Finns nyfikenhet
Alicia Eckerman och Leila Wiklund representerar årskurs sju och förändringen blir aktuell för dem i höst.
– Det är bra att undervisningen blir mer allmän. Vi som går i sjuan tycker att religionskunskapen handlar mycket om gudstro. Det är ganska mycket upprepning från lågstadiet. Det skulle vara roligt att läsa om mer nya grejer, till exempel om andra religioner som de gör i nian, säger Alicia Eckerman.
– Man är nyfiken på det, det skulle vara kul att veta mer, säger Leila Wiklund.
Majoriteten av eleverna har i dag religionskunskap medan ett fåtal studerar livsåskådning. Benjamin Kasianov i åttan är den enda av representanterna från elevrådet som läser livsåskådning. Han ser fram emot en sammanslagning av grupperna och tror att upplägget kan göra undervisningen mer intressant.
– Enligt mig har livsåskådning varit ganska tråkigt, det går ofta ut på att svara på frågor och det blir mycket upprepning, säger han.
Benjamin Kasianov minns tillbaka på låg- och mellanstadiet och menar att det handlade mycket om bibliska historier.
– I grundskolan lär man sig bara om kristendomen, man borde lära sig mer om annat redan då. Den nya ändringen är bra.
Ålandstidningens prao tycker till
Julia Fagerlund går till vardags i nian på Övernäs högstadieskola, den här veckan gör hon sin prao på Ålandstidningen.
– Jag tror den konfessionslösa undervisningen kommer att göra gott. Då får elever en bredare synvinkel redan från skolstart, säger hon.
Läraren: ”Sunt beslut”
Jonas Ekblom, religionslärare på Övernäs högstadieskola, förklarar hur det nya ämnet religion- och livsåskådningkunskap kommer att se ut.
– Den stora skillnaden blir att man slår ihop ämnena och alla får samma grund. Det har inte funnits någon överdrivet stor betoning på den kristna tron innan men den nya läroplanen tar mer fasta på världsreligioner, det blir även större fokus på etik och moral. Det är bra, du kan inte förstå religion om du inte förstår etik och moral.
Jonas Ekblom tycker att förändringen är välkommen.
– Nu blir det samma grund för alla och det tycker jag är ett sunt beslut. Så fungerar det i alla ämnen. Låt säga att några föräldrar tycker att det finns en gudomlighet som har skapat allt i världen, de kan inte gå in och säga att barnen inte ska läsa biologi. Alla ska få samma grundförutsättningar, sedan får man bilda sina egna uppfattningar. Det handlar inte om att vi ska trycka på någon tro, utan att man ska lära sig att förstå andras olikheter och likheter.
Det betyder konfessionslös undervisning
Dagens undervisning i religionskunskap är konfessionell, det vill säga att den följer den kristna tron. Religionsundervisningen i grundskolan på Åland blir från och med hösten 2021 konfessionslös, vilket innebär att de nuvarande ämnena religionskunskap och livsåskådning slås samman.
Text
Linda Blix
Foto
Robert Jansson