Allt i Hammarlands kyrka är täckt av ett lager sot och fett efter brandattacken för ett par veckor sedan. Efter att personal från Museibyrån varit och tittat och gett rekommendationer på vad som bör göras ser det nu mer hoppfullt ut än vad man först trodde.
FÖRSAMLING Hammarlands kyrka är invändigt täckt med sot och fett. Allt, absolut allt är täckt med rökdamm efter branden och fett efter pulversläckningen.
Efter att Museibyråns personal varit på plats för att titta och därefter gett utlåtande om vart församlingen ska vända sig för att få professionell hjälp med restaureringen känns det lugnare i församlingen.
- Nu vet vi vad vi har att göra och hur vi ska gå vidare, det känns som om vi har det hela under kontroll, säger tf. kyrkoherde Sirkka Liisa Enqvist.
Församlingen har varit i kontakt med firma John Nurminen i Vanda som utför den här formen av arbete. Bland annat har man varit med och restaurerat olika föremål och konst efter branden i Borgå domkyrka. De hämtar föremålen för att ta med dem och restaurera och reparera dem i Vanda. De använder bland annat ozon vid rengöring av föremål bland annat för att få bort lukten.
Alla lösa föremål packas ner
På plats för att plocka ner föremålen är ledande konservator Hannele Heporauta, Vesa Hokkanen och Tapio Toivonen från firma John Nurminen.
- De började redan klockan fem i morse med att plocka ner saker, säger Sirkka Liisa.
Det finn redan lådor som är färdigpackade med tavlor, kronor och andra saker. Lådorna är väl märkta med vad de innehåller.
Bland annat plockas tavlan av prästen Pehr Ulric Ferdinand Sadelin ner för att rengöras. Även tavlan Nattvarden lyfts ner för att transporteras till Vanda för rengöring.
Egen historia
Henrik Johansson, som varit vaktmästare i kyrkan i 15 år, berättar att just Nattvarden har sin egen lite kuriosa historia.
- Tavlan fanns ursprungligen i Eckerö. Men den skickades på restaurering till Stockholm. På något sätt kom den tillbaka till Åland men till Hammarlands prästfamilj Sadelin. I Eckerö lät man göra en kopia av tavlan som sedan brann upp och då gjorde man en kopia av kopian. När originaltavlan hela tiden fanns i Hammarlands kyrka dit den skänkts av Sadelins änka, berättar Henrik.
Kvar att ta ner av de större sakerna är votivskeppet Hilda samt den stora altartavlan med sin höjd på 3.35 meter och bredd på 1.91 meter.
Konservator Hannele Heporauta dammsuger av tavlan på baksidan innan det är dags att lossa ramen.
Då kommer signaturen R.W Ekman och årtalet 1889 fram.
- Jag har aldrig sett detta tidigare, att tavlan skulle vara signerad på baksidan visste jag inte, säger en häpen Henrik.
Rengöring av kyrkorummet
När det sista är nerplockat och inslaget för transport och Hannele har prickat av sakerna på sin lista återstår städningen av kyrkan invändigt.
Hur kommer ni att göra det?
- Vi kommer att komma hit med fyra personer. Kanske redan i nästa vecka för att påbörja städningen. Det måste göras noggrant. Först använder man enborste och sedan tar man en gummitussliknande sak och gnider försiktigt för att få bort allt sot och fett, säger Hannele.
Hon säger också att det är släckningspulvret som är det farliga för både textiler och saker i kyrkan.
- Det förstör oerhört mycket om man inte får bort det i tid. Även röken är farlig för textilierna.
När beräknar ni att allt är klart?
- Det tar säkert ett par månader.
Även Hans Heinrich har hunnit ta en titt på den orgel han själv byggt. Piporna är fulla med rökdamm men orgeln är inte svårt skadad utan kan tas i bruk igen efter rengöringen.
Orgeln kommer att rengöras sist eftersom damm kommer att virvla runt i kyrkan när väggar och annan fast inredning rengörs.
Att arbetet är i gång känns som en lättnad för de som arbetar inom församlingen.
- Det känns skönt att få börja göra något. Att få allt rengjort och kunna använda kyrkan igen. Börja om från början, säger diakon Solveig Nordström och får medhåll av kyrkvaktmästare Agneta Gustavsson.
- Vi är oerhört tacksamma över det stöd vi får av församlingsbor och även personer från andra församlingar. Det har engagerat många. Vi är också tacksamma för att vi får låna begravningskapellet av Mariehamns församling kostnadsfritt under den här tiden.
Gudstjänster på Catharinagården
Under tiden som Hammarlands kyrka renoveras hålls gudstjänster och förrättningar i församlingshemmet Catharinagården. Men man har även gudstjänster tillsammans med Eckerö församling i S:t Lars kyrka.
Hur länge tror ni det tar innan kyrkan kan tas i bruk igen?
- Vi vet inte i dagsläget men har förhoppningar på att allt ska stå klart i början av juni, säger Sirkka Liisa.
Det är också fortfarande oklart var och när man kommer att hålla konfirmation i församlingen. Meningen var att den skulle hållas i april.
- Det är en stor grupp med 22 konfirmander och både de och vi vill att familj, släkt och vänner också ska ha en möjlighet att delta i konfirmationen, säger Sirkka Liisa.
En lösning, som konfirmanderna själva förslagit, är att hålla konfirmationen ute vid kyrkan. Sirkka Liisa är inte helt främmande till förslaget.
- Man vet inte hur vädret är den dagen. Det kan vara kallt. Men det är ett spännande och annorlunda alternativ mot att ha konfirmationen i Catharinagården eller i någon annan kyrka.
Men efter ett möte med konfirmanderna har man nu kommit fram till att skjuta på konfirmationen till juni.
Trots att församlingen just nu inte kan använda kyrkan ser man positivt på framtiden och hoppas på att man till sommaren kan fira gudstjänst i S:t Catharina kyrka igen.
-Det känns helt okej just nu och nu ser vi framåt, säger Sirkka Liisa.
Hon skulle också gärna vilja träffa de två tjejerna som anlade branden i kyrkan.
-Jag vill inte träffa dem som polis eller domare utan som präst och jag hoppas att jag får möjlighet till det när det blir dags, säger hon.
Ålandstidningen