Bilfärden ut mot Markusböle i skymningen kan närmast beskriva som mörk och trist, men när man närmar sig Markusbölevägen är det det motsatta som är slående. Flera hus på rad verkar ha satsat rejält på stämning i höstmörkret, en av dem är Fjalar Österlund.
Från början hade han inte mer pynt än medelålänningen, men undan för undan har projektet växt och nu lyser hela grannskapet upp i juletider.
– Folk brukar säga att jag och min granne tävlar mot varandra, egentligen är det inte så men visst har det gått lite prestige i det hela även om det mest är på skoj, säger han med ett skratt.
Hur började det hela?
– Svårt att säga, men min fru, Valborg Österlund, brukade tycka att vi gott kunde ha lite mer belysning och på den vägen är det.
Många har timmarna blivit som han har satt på att titta runt i olika butiker efter nya slingor och julprydnader som han inte har från förr.
– Och allt är faktiskt inköpt på Åland.
Vill glädja skolbarnen
Tack vare den moderna tekniken med LED-lampor hålls driftskostnaden för all belysning på en något sånär rimlig nivå.
– Det är inte så farligt dyrt, däremot kräver det en del planering för att få ström till allt. Jag ändrar ju lite på slingorna varje år.
De närmaste grannarna längs Markusbölevägen dekorerar också rikligt till jul och Fjalar Österlund brukar skämtsamt kalla vägen för ”den riktiga julgatan”.
All belysning tänds och släcks enligt en timer och Fjalar Österlund som gärna vill glädja skolbarnen i området har ställt in belysningen att tändas en en kort stund på morgonkvisten när skolbussen åker förbi.
– Plus att några barn promenerar förbi här på morgnarna, det är trevligt att de får lite ljus den tiden på dygnet.
Att montera upp och ner hela rasket tar cirka fem dagar i anspråk, två gånger per år.
– Det enda jag lämnar kvar är slingorna uppe i takåsen.
Känner du att du är färdig nu, eller tittar du ständigt efter nya slingor och prydnader?
– Jag tror nog att det är färdigt, men frun föreslog faktiskt nyligen att vi skulle lägga slingor längs de här stockarna, säger han och pekar mot stockar som utgör en kant mellan gräsmattan och grusgången.
– Fast jag tror det få bli nästa års projekt.
Känd i Sverige
Han berättar att den ”riktiga jultomten”, den samma som brukar besöka Ålandstidningens gård tillsamman med tomtemor, ett tag bodde i närheten av parets hus.
– Då åkte han ofta förbi och tittade på vår belysning, och en gång berättade han att han hade skickat bilder till en svensk tidning, för att han tyckte det var så fint.
Hur ska du och frugan fira jul i år?
– Vi blir nog här hos oss med både barn och barnbarn. Vi firar ganska traditionellt, men i år får vi se om det går att ha någon tomte.
Innan Ålandstidningen åker vidare på andra uppdrag undrar vi om han vet hur många individuella lampor det kan röra sig om på hans gård?
– Det vet jag faktiskt inte, jag brukar räkna slingor och jag torde nog ha långt över 40 stycken i varierande längder.