Presskonferensen om den åländska covdsituationen fungerar numera samtidigt som en samhällsinformation om kriget i Ukraina och den åländska flyktingmottagningen. Lantrådet Veronica Thörnroos luftar sin frustration kring de byråkratiska svårigheterna att ta hand om, och att hitta bostäder, till de ukrainska krigsflyktingarna som hittills har kommit till Åland.
– I torsdags var frustrationen ganska hög, vi kände att de byråkratiska processerna var väldigt tunga och att det var svårt att hitta förnuftiga, smarta och snabba samarbetsformer, såväl mellan staten, landskapet, den tredje sektorn och kommunerna. Och det var inte frågan om att det inte fanns en vilja, snarare handlade det om avsaknaden av en färdigt formaliserad väg, men vi gör framsteg hela tiden, säger Veronica Thörnroos.
Håller kontakt med kommunerna
Nu har dock Röda korset på Åland fört en diskussion med Migrationsverket om att bli en värdorganisation och en åländsk servicepunkt med uppgift att koordinera delar av Migrationsverkets uppgifter.
– Inget är ännu klart, men diskussioner pågår för att få allt på plats så snabbt som möjligt, säger verksamhetsledaren vid Röda korset, Tomas Urvas.
Vad kan det innebära i praktiken?
– Att alla ärenden som relaterar till flyktingarnas sociala- och ekonomiska tjänster ska koordineras av Migrationsverket, medan vi kan bli en filial till mottagningsenheten i Åbo.
Rent praktiskt får Röda korset i så fall tillgång till en kontaktperson från Migrationsverket. Personen ska i sin tur hålla kontakten till kommunerna för att sköta administrationen.
– Det handlar helt enkelt om att se till att allt går smidigt och juridiskt rätt till, säger Veronica Thörnroos.
Ingen boende på Röda korsgården
Hittills har 107 ukrainska flyktingar som söker tillfälligt skydd på Åland registrerat sig hos den åländska polisen.
– Och sannolikt finns det flera, under måndagen inkom det ytterligare ett 15-tal registreringar, men jag kan inte säga ett exakt antal, säger kommissarie Christoffer Ahlfors.
52 av registreringarna är ännu inte fullständiga eftersom polisens tekniska utrustning, som med hjälp av biometrik registrerar fingeravtryck, inte har fungerat som den ska.
– Men det är nu löst, säger Christoffer Ahlfors.
Förra veckan upprättade man ett nödboende med kapacitet för 40 personer vid Röda korsgården i Mariehamn, men än så länge har ingen flykting sökt sig till nödboendet.
– Men vi står hela tiden redo att ta emot människor om ingen annan logi går att ordna, säger Tomas Urvas.
Specialsakkunnig på integrationsfrågor, Helena Flöjt-Josefsson vid landskapsregeringen uppmanar kommunerna att kontakta Röda korset om man har bostäder till förfogande. Detta med anledning av Röda korsets eventuella funktion som en filial till Migrationsverket.
– Det blir lättare att samordna allt om vi har en överblick över lediga bostäder, säger hon.