De fyra rumänska romerna bor nu i en stuga och har mat så att de blir mätta.
Bengt Grunér och flera andra har tillsammans hjälpt dem.
Tidigare artiklar
Tiggarna har rätt att stanna i tre månader (5.4.2008; Nyheter)
Manuella från Rumänien: Vi blev lovade ett bättre liv (4.4.2008; Nyheter)
MARIEHAMN Redan på lördagen reagerade och agerade Bengt Grunér.
-Jag agerade helt spontant. När jag läste i tidningen och blev medveten om att de fyra rumänerna fanns här tänkte jag "ingen människa ska behöva ha det så där".
Tillsammans med några vänner och andra som engagerade sig bildades en stödjarring.
-Vi funderade på vad man kunde göra för att snabbt lösa deras situation. Så att de de närmsta dygnen inte skulle behöva frysa, säger Bengt Grunér.
Han och de andra upplät därför en stuga där de fyra rumänerna har tak över huvudet, varmt och möjlighet att tvätta både sig själva och sina kläder.
-Och de har mat så att de kan äta sig mätta.
"Borde hjälpa dem"
Bengt Grunér säger att boendet är tillfälligt. Tills myndigheterna beslutar hur de ska göra, säger han. Han tycker att Åland ska hjälpa dem.
-Vi rika ålänningar har alla möjligheter att hjälpa dem. Säger de att de inte har något att återvända till i hemlandet tycker jag att vi ska ge dem möjlighet här. Att de får chansen att lära sig språket och göra rätt för sig här, säger han.
Socialnämndens ordförande:
Det är ingen lätt fråga
– Vi vill ju vara medmänskliga mot dem, men samtidigt har de själva valt att komma hit.
Så säger socialnämndens ordförande Harriet Lindeman som tror att frågan kommer att diskuteras i kväll.
MARIEHAMN Socialnämnden har sammanträde i kväll och Harriet Lindeman (fs), nämndens ordförande, är övertygad om att tiggarnas situation kommer att diskuteras.
– Det är inget formellt ärende, men vi ska naturligtvis diskutera det, säger hon.
Hon anser att det inte är en lätt fråga och att det finns två sidor.
– Vi vill ju vara medmänskliga. Men samtidigt har de själva valt att komma hit. Vad innebär det i slutändan om vi blir väldigt hjälpsamma? frågar hon.
Fått lite hjälp
Myndigheterna har ingen skyldighet att agera när tiggare är här, säger Lindeman. Särskilt inte då de själva inte har begärt hjälp.
– Om till exempel ett barn föds – då har vi rätt, och faktiskt även skyldighet, att rycka in.
Hon berättar att polisen trots allt redan har agerat. Direkt när de kom hit hjälpte polisen dem och gav dem medel till några hotellnätter, säger hon.
– Och sedan erbjöds de få resan tillbaka där de kom ifrån betald. De kom hit från Sverige.
Ingen policy
På Åland finns det heller ingen policy för hur man ska hantera sådana här frågor och Harriet Lindeman tror att det kan vara en nackdel att ha en annan policy än närregionerna.
– Helsingfors har till exempel en ganska sträng policy. Har vi en annan policy kan Åland bli ett ställe som det är bra att komma till och som kan utnyttjas.
– Men samtidigt ser man ju människor som behöver hjälp. Här på lilla Åland kan man inte blunda på samma sätt som i en storstad. Här blir det personligt, säger hon.
Matilda Andersson