-Det här måste ha koppling till musikstilen Black metal och kulturen runt den, säger Thomas Bossius som är professor i musikvetenskap vid Göteborgs universitet.
Han är förvånad över att det händer nu.
-Min bild var att Black metal har lämnat kyrkbränning bakom sig för flera år sedan.
KYRKBRANDEN Under 1990-talet stod kyrkan i Norge maktlös inför en tillsynes oändlig rad av bränder. Då satte en liten krets inom Black metal-kulturen i landet målmedvetet eld på träkyrka efter träkyrka.
-Det var 70-80 kyrkor som brann. Det var lätt för dem, i Norge finns många obevakade träkyrkor, säger Thomas Bossius.
Kyrkbrännarna inom Black metal- kulturen fick närmast hjältestatus och händelserna inspirerade även unga i Sverige, varav en del bara hade lösa kopplingar till Black metal.
Thomas Bossius avslutade sin avhandling om fenomenet år 2003.
-Då såg det ut som att kyrkbränder var ett avslutat kapitel. Kyrkbrännarna satt i fängelse och hade dragit på sig enorma skulder, samtidigt såg man att handlingen inte uppfyllde sitt syfte.
Stärkte kyrkan
-Inom Black metal-kulturen talas det om att man är i krig mot kristendomen och att kyrkorna ska bort, säger Thomas Bossius.
-Men gärningsmännen såg efterhand att kyrkorna återuppbyggdes innan de hade släppts ut ut fängelset. Dessutom ökade sympatierna för kyrkan genom handlingarna. Centralfigurerna kom helt enkelt fram till att kyrkbränning inte var en bra metod.
Ångrade de sig?
-Möjligen på ett personligt plan. Åren i fängelset och skulderna kändes. Men de står fortfarande för handlingen som sådan. Retoriken och tanken finns kvar inom Black metal-musiken, även om de flesta anhängare tycker att det är en korkad sak att göra i dag.
Är uppmärksamhet ett motiv för att bränna en kyrka?
-Mest internt i så fall, men det är klart en kick att hamna på förstasidan på tidningen.
Kyrkan som ond
Den som sätter eld på en kyrka kan vara mer löst inspirerad av Black metal eller mer övertygad av det underliggande budskapet.
För många av ungdomarna finns en hednaromantik i botten. Enligt Thomas Bossius vill man få bort kyrkan och återinföra det gamla nordiska samhället.
-Kyrkan blir en symbol för all möjlig förstörelse. Den ses som ett hot mot den egna identiteten. Ungdomarna ger kyrkan skulden för sin egen alienation och för naturförstörelse. Ibland har argumenten antisemitiska förtecken. Det kan tyckas märkligt att kyrkan ges en så stor makt i dag när den faktiskt har tappat mycket i makt och betydelse i samhället, säger han.
Klart är att kvinnosynen inom black metal-kulturen inte är den bästa. Därför är det också extra häpnadsväckande att det är två tjejer som har gjort detta enligt Thomas Bossius.
-Det är väldigt ovanligt. Jag känner bara till ett fall där tjejer var inblandade, annars är det bara killar.
Ungdomsprotest
I Norge är kyrkans inflytande i samhället stort och på många mindre orter dominerar olika frikyrkor. En stark kyrklighet är en grogrund för just agg bland ungdomarna, enligt Thomas Bossius.
-En del av dem retar sig på att de har blivit döpta och tvingade att konfirmera sig. De upplever att de har blivit indoktrinerade.
Ett samhälles försök att hjälpa och aktivera dessa ungdomar kan också vara en förklaring till att man väljer ett så drastiskt budskap.
-Så fort några ungdomar vill starta band springer ungdomsledare till och erbjuder lokal och instrument. Men om man säger att man vill starta ett black metal-band i krig mot kristendomen är det ingen som kommer rusande till hjälp. Det blir ett sätt att ställa sig utanför det omhändertagande samhället, att markera självständighet.
Så talet om att det är ensamma ungdomar som behöver hjälp har inte så stor relevans?
-Nej, troligen vill de inte att man ska lyssna så mycket. Det är lite skruvat, men så är det. Därför finns det inte så mycket myndigheterna kan göra. Det enda som hjälpte i Norge var att förebilderna sa att det var en verkningslös metod.
Inte ägnat att hota
Satanism väcker säkert obehagliga associationer hos många, finns det anledning att vara rädd?
-Visst finns det en våldsromantik inom black metal men våldet är inte alls i samma proportion som att bränna kyrkor eller välta gravstenar. Vi vet att det har skett några allvarliga våldsdåd, men det finns många myter och vi vet för lite om alla grupper för att kunna säga något säkert, svarar Thomas Bossius.
-Vi ska också komma ihåg att den som bränner en kyrka inte menar att ge sig på människor. Man ser kyrkan som en symbol för förtryck och tänker inte på dem som drabbas. Under min forskning har jag däremot sett effekterna för församlingsanställda och församlingsmedlemmar, de drabbas hårt av handlingen, så illa att en del blir deprimerade.
-Det är också viktigt att tänka på att det är väldigt många som lyssnar på black metal och kallar sig satanister som aldrig skulle göra så här. Det måste finnas något mer än musiken för att man ska sätta eld på en kyrka, antingen hos gärningsmannen, eller hos någon i bakgrunden som manipulerar.
Tone Nordling