Socialdemokraterna backar från kravet om ett skatteövertagande. De upplever att frågan varken har stöd bland partimedlemmarna eller befolkningen.
POLITIK Talesättet att hemmafrun måste frigöras och ta ett eget ansvar över sina inkomster, såväl som utgifter, har tystnat hos det parti som myntade det.
I stället hörde man liberalen Olof Erland ta liknelsen i sin mun under måndagens debatt om landskapsregeringens skattemeddelande och lagutskottets betänkande om en ramlag för Åland. Liberalerna som tidigare har varit det skeptiska partiet har nämligen vänt i motsatt riktning.
Finansminister Mats Perämaa talade om en enighet i landskapsregeringen om att stegvis ta över beskattningen med hjälp av en ramlag som ger Ålands lagting rätt att bestämma om och när olika områden ska tas över.
Något som med gillande togs emot av Obunden samling, Frisinnad samverkan och Ålands framtid. Dock inte utan gliringar.
(S)-besked en skräll
Som Danne Sundman (Ob):
-Liberalerna har sin fulla rätt att vara sist i kön av självstyrelseutvecklingspartierna. Men det är bra att de i alla fall står i kön, sa han och tyckte förstås att hans eget parti stod längst fram.
-De sista skola bliva de första och vi ska leda också Sundman framåt, kontrade Erland och någon ropade Amen.
Det såg ut som att partiernas försök att uppnå enighet i frågan skulle övergå till en prestigefråga om vem som var mest självstyrelsevänlig och handlingskraftig.
Men när Socialdemokraternas partiordförande Camilla Gunell höll sitt anförande vände diskussionen.
-Som jag upplever det vill inte Ålands folk ha egen beskattning. De flesta värderar tryggheten högre. Det måste vi ta på allvar, sa hon.
Hon tillade att Socialdemokraternas medlemmar och befolkningen vill ha klarare besked om vad behörigheten ska användas till, och hur det tryggar Åland under en lågkonjunktur.
Enligt Gunell vill Socialdemokraterna inte lösa skattefrågan genom en ramlag, utan som en separat fråga, men först måste det finnas folkligt stöd. Uttalandet tyder på att Socialdemokraterna ser en möjlighet att vinna väljare när Liberalerna har öppnat för ett skatteövertagande.
Dubbla besked från (Lib)
Svängningen var en chock för de övriga partierna. Den fick Roger Jansson (Fs) att uppleva en déja vu från 1983, Britt Lundberg (C), Anders Eriksson (Åf) och Johan Ehn (Fs) att beklaga att Socialdemokraterna tagit ett steg bakåt och Liberalernas vice ordförande Mats Perämaa att ta tillfället i akt och slunga tillbaka gammal kritik.
-Det stämmer att i liberala led finns många ifrågasättanden av ett skatteövertagande. Väljarna och personer i våra led vill gärna höra garantier och veta mer. Men Liberalerna gjorde inte som Socialdemokraterna och pratade om hemmafruekonomi och att ta över beskattningen för att sedan gå hem till partiet och få pisk, vi gjorde tvärtom.
Å andra sidan tycktes Olof Erland vackla en aning efter beskedet.
-Om vi får en ramlagsmodell kan vi välja att gå vidare med en reformerad klumpsumma eller att gå vidare med skatteövertagande. Vi säger inte att vi ska ta över allt, utan att vi ska skapa oss möjlighet att ta stegen, sa han.
"Kvalificerad majoritet räcker"
Socialdemokraternas svängning fick de övriga partierna att släppa tanken om en enighet i fråga om beskattningen och ramlagen. Flera lagtingspolitiker som Gun Carlson (C) och Roger Jansson sa att det räckte med en kvalificerad majoritet i lagtinget för att gå vidare med arbetet med en ramlag för Åland, genom den parlamentariska kommitté som har föreslagits.
Samtidigt tycks många partier dela uppfattningen om att frågan om ett skatteövertagande inte har ett stöd bland Ålands befolkning. Anders Eriksson drog den frågan till sin spets där andra uttryckte sig mer försiktigt.
-Det är lätt att vara ledare om man hela tiden ska känna vart vinden vänder. Vi politiska ledare måste förklara nyttan för allmänheten, sa han.
Tone Nordling