De svarar båda skriftligt på Ålandstidningens frågor.
Camilla Gunell säger att lantrådet kan aktualisera en diskussion om arvodena med alla inblandade.
– Men människor reagerar otroligt starkt på tidpunkten och den procentuellt höga höjningen eftersom många har det så tufft ekonomiskt och allt blir dyrare.
Camilla Gunell har inte hört att någon anser att en minister inte är värd nivån på arvodet med tanke på uppdragets karaktär.
– Men höjningen upplevs för drastiskt på en gång. Kanske den borde tas stegvis.
Skulle du kunna tänka dig att sända ditt arvode frivilligt på något sätt, med tanke på sparkraven ni har satt?
– Den diskussionen kan lantrådet ta upp. Alla behöver i så fall vara eniga och göra likadant. Även lagtingets arvoden borde i så fall sänkas så att relationstalet blir det samma.
Felriktad kritik
Arsim Zekaj förstår att höjningen väcker starka känslor, men menar att kritiken kan vara felriktad eftersom landskapsregeringen inte har befogenheten att själva sätta eller justera arvodena.
– Personligen har jag, många år innan jag antog detta uppdrag, valt att skänka bort en betydande del av mina arvoden. Detta är en tradition som jag avser att upprätthålla, oavsett storleken på arvodet.
Om att sänka arvodet skriver han så här:
– När det kommer till frågan om att sänka arvodet, anser jag att det inte är min roll att göra den bedömningen. En arvodeskommitté har tillsatts just för att hantera dessa frågor, så att politiker som jag inte ska behöva fatta beslut i sådana ärenden, vilket kan leda till potentiella intressekonflikter. Om jag får uttrycka en personlig synpunkt, är det viktigt att balansen mellan arvodena för lagtingsledamöter och ministrar bibehålls. En eventuell justering av arvodena bör därför omfatta både lagtinget och regeringen, eftersom dessa arvoden satts i relation till varandra. Det är centralt att upprätthålla en rättvis och proportionerlig ersättningsstruktur i vårt politiska system.
Ministrarnas arvoden:
• Till en medlem av Ålands landskapsregering utbetalas ett årsarvode som motsvarar det av arvodeskommissionen senast fastställda årliga grundarvodet för lagtingsledamöterna multiplicerat med en koefficient.
• Koefficienten är 2,20 för lantrådet, 1,95 för vice lantrådet och 1,85 för övriga medlemmar av landskapsregeringen.
• Lagtingsledamots grundarvode är 58.800 euro/år. Det höjdes senast 2019.
• Lantrådets arvode höjdes i november 2023 från 96.987 euro/år till 129.360 euro/år.
• Vice lantrådet från 84.864 euro/år till 114.660 euro/år.
• Övriga ministrar: 80.823 euro/år till 108.780 euro/år.
Arvodeskommissionen:
• Magnus Lundberg (C).
• Monica Öhman-Darnemo, facklig representant.
• Jan-Erik Rask, arbetsgivarrepresentant.
Utdrag ur lagen för arvodeskommissionen:
• Arvodeskommissionen utgörs av en ordförande och två medlemmar. Enligt förslaget väljs arvodeskommissionen av lagtinget för fyra år. Arvodeskommissionen är ett organ som står utanför lagtinget.
• För att trygga arvodeskommissionens oberoende föreslås att det bör anges direkt i lag att en lagtingsledamot eller en tjänsteman vid lagtinget inte kan vara medlem av kommissionen.
• Några behörighetskrav för ledamöterna i arvodeskommissionen föreslås inte men det är önskvärt att kommissionen består av personer som representerar arbetsgivare respektive arbetstagare samt av en person som har god kännedom om arbetet i lagtinget men som inte längre är verksam i parlamentet.
Källa: lagtinget.ax