Vid pressträffen där Jessy Eckermans kandidatur ska avslöjas är det en märkbart irriterad S-ordförande som går till attack mot ett parti med vilket hon delar landskapsregering.
– Jag har diskuterat med Mats Löfström och ända sedan i december har jag uppfattat att vi haft en överenskommelse att gå till val gemensamt. Mats var väldigt positiv till det, och att det var strategiskt rätt för Åland att visa enighet utåt.
– Men den 12 februari fick jag ett besked från Mats Löfström att intressena stod mot varandra, och att man från framför allt moderat håll inte vill ha ett samarbete där vi ingick, säger Socialdemokraternas partiordförande Camilla Gunell.
Vice lantrådet säger att det var Moderaternas motstånd mot att stå på samma lista som Socialdemokraterna som fällde avgörandet.
– Vår analys av det hela att så mycket kan inte ha hänt på fyra år, då samarbetade vi. Det sägs att de moderata gräsrötterna blivit rädda för att moderaterna sitter i famnen på Socialdemokraterna.
Camilla Gunell spår att Mats Löfström kommer att vinna en promenadseger i riksdagsvalet, och att den andra kandidaten på listan, Johan Ehn (MSÅ), då blir ersättare till den åländska riksdagsplatsen.
– Nu går de till val med två manliga kandidater. Hur roligt är det? Vad ger det väljarna för alternativ? Det är ett bottennapp för demokratin.
Ingen överenskommelse
Annette Holmberg-Jansson, partiordförande för Moderaterna, menar att det aldrig fanns någon överenskommelse om ett samarbete med Socialdemokraterna.
– Jag tycker det är intressant att hon säger att vi haft en enighet före årsskiftet, det är inte min bild av processen.
Det här det är inte någon markering mot Socialdemokraterna inom vårt arbete i landskapsregeringen, det här är ett riksdagsval och här har vi hittat en gemensam modell.
Camilla Gunell säger att de moderata gräsrötterna är rädda för bilden att Moderaterna sitter i famnen på Socialdemokraterna. Stämmer hennes bild?
– Det är inte så vi resonerat. Vi har sett till hur vi kan hitta ett samarbete som känns bra med ett gemensamt samarbete rent ideologiskt, säger Annette Holmberg-Jansson.
Hur ser du på den kraftfulla reaktionen från Socialdemokraterna, finns det risk att den påverkar samarbetet i landskapsregeringen?
– Jag vet inte, jag hoppas verkligen inte det.
Camilla Gunell säger att hennes parti kommer att kämpa för de stora lagpaket som landskapsregeringen har framför sig, men antyder också att samarbetet fått sig en törn.
– Man ska skilja på sak och person. Men det är klart att inte är politiker känslolösa människor. Det är klart att saker och ting påverkar. Man kunde stärka samarbetet i stället för att låta det glida i sär.
Fördes diskussioner
Riksdagsledamot Mats Löfström känner inte heller han igen sig i att det fanns en överenskommelse om att fyra partier skulle finnas med på listan, men medger att det fördes diskussioner med Socialdemokraterna.
– Min uppfattning är att jag haft diskussioner med partierna på Åland och diskuterat hur man skulle kunnat bilda en lista, en bred lista som kan samla ett brett stöd
– När jag då diskuterade med de andra fick jag den uppfattningen att flera var öppna att hitta en allåländsk lista, men inte alla parter. För ett parti var det en tröskelfråga att komma med i ett sådant samarbete, då måste man dra slutsatsen att det inte går att hitta en gemensam lista, säger Mats Löfström.
Han vill inte berätta vilket parti som sade nej, men Annette Holmberg-Jansson bekräftar att hennes parti lämnade besked om att om Socialdemokraterna fanns med så skulle man överväga en egen moderat lista.
– Jag sa att det kan vara ett alternativ att vi har en egen lista. Vi har hela tiden sagt att vi har som prio ett en mittenborgerlig lista. Om vi sedan inte kunde komma vidare så hade jag fått tagit det till partistyrelsen och diskutera vidare.
Ställde Moderaterna ett ultimatum om att Socialdemokraterna inte fick vara med på listan?
– Det är klart att man kan tolka det som ett ultimatum, men det var inte tanken. Vi ville inte förstöra ett tänkt samarbete, säger Annette Holmberg-Jansson.
Jonas Bladh