Lägre avgifter, varje kommun bestämmer själv hur avfallet samlas in och företagen ska börja betala för sina sopor.
Det är några ingredienser i den nya avfallsplan som träder i kraft i början på nästa år.
Den nya avfallsplan som just nu tas fram är svaret på vad som ska komma efter Mise.
- I planen finns ingredienserna för att komma befolkningen till mötes, säger Folke Karlsson, byggnadsinspektör och kommuntekniker i Vårdö och med i den tjänstemannagrupp som arbetar fram planen för landskapsregeringen.
Avfallsplanen är också lantrådet Viveka Erikssons (Lib) svar på vad som ska hända. I mars gick hon ut och sa att Mise ska läggas ned vid årsskiftet och något nytt komma i stället.
Liberala riktlinjer
Nu talar hon i stället om ombildning.
- Till Misestämman i oktober har Liberalerna vissa riktlinjer. Omfattas de inte bör kommunerna gå ut ur Mise, säger hon.
Riktlinjerna handlar bland annat om lägre avgifter, acceptabla system som passar alla, inte samma system i Mariehamn som i glesbygden och att få företagen att ta ansvar för sina sopor.
- Företagen har kommit undan hittills. Det måste åtgärdas via lagstiftning, säger lantrådet.
Hon tror fortsättningsvis på samarbete mellan kommunerna när det gäller sophanteringen och nämner gemensam upphandling som ett område för samarbete.
Kommunen bestämmer
Enligt avfallsplanen ska varje kommun inom sina gränser bestämma hur den tekniskt sköter insamlingen av avfallet. Enligt Folke Karlsson kan både fastighetsnära hämtning och att hushållen själva för avfallet till sopstationer förekomma.
En övergripande myndighet, som inte är landskapet, ska finnas.
- Avfallshanteringen är en kommunal angelägenhet, påpekar han.
Lika avgifter i alla kommuner
Den gemensamma myndigheten ska slå fast sopavgifterna som ska vara lika i alla kommuner.
- Men avgifterna ska bli lägre och lättare att förstå.
Vad ska myndigheten heta? Mise?
- Jag hopas på ett nytt namn, säger Folke Karlsson som på Liberalernas vårmöte i april sa att Mise blivit ett skällsord på landsbygden.
Företagens ansvar
Ett sätt att sänka avgifterna för hushållen är att företagen, inte hushållen, börjar betala för företagssoporna.
- Producentansvaret måste byggas upp. Går det inte på frivillig väg måste det ske med lagstiftning eller hot om böter, säger Folke Karlsson.
Ett annat sätt att sänka hushållens avfallskostnader är att vissa gemensamma bitar i systemet kan betalas med skattemedel, inte direkt av hushållen.
Förslaget till avfallsplan går inom kort till behandling i LR och sedan ut på remiss till kommunerna. Därefter ska LR fastställa planen och i kraft träder den i början på 2010.
- Sedan tar det säkert något år innan systemet fungerar fullt ut, säger Folke Karlsson.
Kerstin Österman