Åländsk högsommar innebär att många semesterfirare och turister är i farten. Under helgen var det dessutom ovanligt många människor i Mariehamn och på Åland till följd av Tall Ships Races och Rockoff.
I fredags träffade Ålandstidningen personalen på Mariehamns räddningsverk för att se hur rutinerna och förberedelserna ser ut.
– Det är Mariehamns stad som begär av oss att höja beredskapen under större helger, säger Dan Nylund.
Klockan 17 är det skiftesbyte på räddningsverket och personal från brandkåren, ambulansen och ambulanshelikoptern samlas för en gemensam genomgång av kvällens och nattens stundande arbete.
Tjänstgörande förman Dan Nylund leder mötet i egenskap av högsta befäl. Han påminner räddningspersonalen om att bära reflexvästar utöver sina vanliga uniformer i syfte att synas bra bland de stora folkmassorna.
Beredskapen
Den största åtgärden som Mariehamns räddningsverk gör för att höja beredskapen är att kalla in extra personal.
– En vanlig kväll bemannas räddningsverket av tio personer, men under en helg som denna är vi totalt 16 på jobb, säger personalmästare Sebastian Mansnerus.
Han säger även att räddningsverket samarbetar med nybildade Ålands räddningsmyndighet under större helger och evenemang.
– Vi har dessutom två dykare i beredskap ifall en olycka skulle ske på sjön eller i någon hamn, säger brandman Jan Hilander.
Arbetsfördelningen
I vanliga fall bemannar den tjänstgörande personalen på räddningsverket såväl brandbilarna som ambulanserna.
– I och med att vi är i förhöjd beredskap i kväll är enheternas personal separerade i två arbetslag så att de ska räcka till både ambulanserna och brandbilarna ifall det blir många utryckningar samtidigt, säger Jan Hilander.
Räddningsverket får dessutom hjälp och avlastning av Strandnäs frivilliga brandkår.
– De har medlemmar som är i beredskap och täcker upp för oss ifall någon skulle behöva första hjälpen på stan, säger Dan Nylund.
I händelse av att den förhöjda beredskapen inte skulle räcka till säger han att han kan kalla in ännu mer personal vid behov.
– Det kan bli många utryckningar när det är mycket evenemang och folk i rörelse, men vi är bara glada att få hjälpa människor.
Ambulansen
Mariehamns räddningsverk är alltid bemannade med tre ambulanser, en fältledningsbil och en ambulanshelikopter.
Freddy Österberg är fältchef för ambulansenheten.
– Jag har det högsta medicinska ansvaret för all sjukvård som sker utanför sjukhuset, det vill säga i ambulanserna och i ambulanshelikoptern.
I vanliga fall bemannas ambulanshelikoptern av fältchefen nattetid i stället för en sjukskötare.
– Eftersom vi har förhöjd beredskap är helikoptern dock bemannad av en sjukskötare i natt, säger Freddy Österberg.
Han säger även att antalet utryckningar brukar öka under storhelger.
– Generellt ökar alla sorters tänkbara utryckningar under större helger och evenemang, men det behöver inte alltid nödvändigtvis vara så, säger Freddy Österberg.
Han påminner även allmänheten om att ge utrymme för räddningspersonalen vid utryckningar – och att låta dem arbeta i lugn och ro.
Brandkåren
Ove Jansson är brandman och en av två dykare i beredskap. Han säger att dykarna jobbar i grupper om fyra personer.
– Det är inte alltid vi har någon dykare i beredskap på räddningsverket, men en storhelg under högsommaren kan det vara nödvändigt, säger han.
Ove Jansson uppmanar de människor som rör sig på sjön att alltid bära flytväst.
Ambulanshelikoptern
I en hangar vid Mariehamns flygplats finns ambulanshelikoptern och dess personal stationerad dygnet runt.
– Helikoptern bemannas av tre personer. Vi flyger enligt samma standardiserade regelverk som i övriga Europa, säger flygassistent Niclas Lindén.
Helikoptern flyger oftast till något av universitetssjukhusen i Åbo eller Uppsala.
– Men det kan bero lite på från fall till fall, utgångspunkten är att patienterna ska till sina hemsjukhus fortast möjligast, säger Niclas Lindén.
Sjukskötare Maria Karlsson visar upp utrustningen i helikoptern.
– Vi har plats för en patient och kan ge samma vård som ambulansen vid utryckningar. Om det är fråga om en planerad sjuktransport kan vi däremot förbereda oss genom att ta med extra utrustning, säger hon.
Ambulanshelikoptern gör flygningar till skärgården eller till högre vårdnivåer utanför Åland.
– Vi kan till exempel ta oss till Kökar på 25 minuter, säger Piloten Tommy Täljegård.