I en av höstens stormar fredagen den 6 oktober grundstötte landskapsfärjan m/s Ejdern vid Lilla Hummelholms färjfäste i Torsholma, Brändö. Ålandstidningen berättade då om händelsen och redogjorde för att fem passagerare och tre bilar fanns ombord utöver tremannabesättningen, och att ingen skadades.
Olycksutredningscentralen (Otkes) har nu gått igenom händelseförloppet. Man skriver att vid grundstötningen befinner sig maskinchefen i maskinrummets kontrollrum, befälhavaren ensam på bryggan och däcksmannen på bildäck. Vindriktningen är ungefär sydost och vindstyrkan överstiger uppskattningsvis 20 meter per sekund, det är mörkt och regnet öser ner.
Det första angöringsförsöket klockan 19.29 misslyckas, Ejdern når nästan kaj men bogpropellern orkar inte hålla emot och fartyget pressas ut av vind och möjligtvis ström. Ett nytt försök görs med aktern till vilket också misslyckas. Otkes beskriver att befälhavaren vänder fören till, men driver ner med vinden. Ett nytt misslyckat försök görs med att gå in med aktern efter att befälhavaren kallat upp maskinchefen som på begäran slagit på de konstanta varven.
Nödankrade
Nu fattar man beslutet att i stället gå till Lappo och kör söderut cirka 200 meter. Ejdern blir liggande utan framdrift från cirka klockan 19.49 och driver cirka 270 meter nordväst för att slutligen grundstöta klockan 19.55.
Cirka klockan 21.15 kommer hon loss från grundet när vindriktningen ändrar, och driver cirka 200 meter mot nordost. Här väljer befälhavaren att nödankra tills fartyget undersökts och fått grönt ljus för att åter lätta ankar och gå till Lappo dit man anländer klockan 23.06.
Sjöbevakare som anlände under kvällen utförde blåstest på besättningen som visade noll promille.
Otkes skriver att man inte inleder en säkerhetsutredning av grundstötningen baserat på sina observationer. Däremot betonar man vikten av:
• Tillräcklig introduktion av ny besättning gällande fartygets egenskaper och dess rutter.
• Att en liten besättning har förmåga att hantera alla tänkbara nödsituationer.