I fredags gick landskapet ut med ett pressmeddelande där man skriver:
”Tidigare har leptospirainfektioner i Finland främst drabbat hundar som rest till länder där sjukdomen är vanlig. Nu har de smittade hudarna inte rest utanför landet och de har alltså fått smittan inom landet. Förekomsten av bakterien har även ökat bland råttor”.
Landskapsveterinär Laura Ölander svarar på frågor om sjukdomen.
Hur vanligt är det med leptospiros på Åland bland husdjur?
– Inga fall har rapporterats på Åland under de senaste två åren.
Vilka åtgärder rekommenderas för djurägare för att skydda sina husdjur mot leptospiros?
– I dagsläget att undvika att hundar dricker från stillastående pölar och har kontakt med vilda gnagare.
Hur bedömer ni risken för spridning av leptospiros via råttor på Åland? Finns det några förebyggande åtgärder mot råttor som djurägare bör vidta?
– Råttor på Åland har inte undersökts så tyvärr vet vi inte vad prevalensen är här. I Helsingfors är den en procent och i Köpenhamn till och med 30 procent. Jag skulle inte tro att prevalensen här är högre än i Helsingfors. Vilda råttor sprider även många andra sjukdomar, man bör alltid undvika att hundar har närkontakt med dem, och människor bör ha skyddskläder och vidta god hygien om de städar upp spillning av gnagare.
Finns det några specifika vaccinationsprogram eller behandlingar mot leptospiros som ni rekommenderar för husdjur på Åland?
– Det är bra att vaccinera mot leptospiros, speciellt resande hundar.
Hur beredda är veterinärerna att hantera ett eventuellt utbrott av leptospiros?
– Det finns vacciner på Åland och veterinärerna har bra förutsättningar att sköta fall av det.
Leptospiros
Sjukdomen orsakad av bakterien leptospira drabbar både djur och människor. Bland hundar i södra Finland har smittan ökat, trots att de tidigare endast smittats utomlands. Nu har hundar insjuknat utan att ha rest. Särskilt råttor, som är vanliga bärare, sprider bakterien via urin i vattendrag. Symptomen hos hundar inkluderar feber, trötthet, kräkningar och diarré, och sjukdomen kan även vara symptomfri. Leptospiros behandlas med antibiotika och diagnostiseras via blod- eller urinprover. Det finns vaccin, men det rekommenderas främst för hundar som reser.