Ålands golfklubb vill att golfare och andra naturvänner ska samexistera på Stornäset. Det visar den kompletterande planen som i fredags lämnades in till landskapsregeringen.
GOLF Behovet för en golfbana på landskapsmarken Stornäset är mindre än de ursprungliga 70 hektar. Det visar de kompletterande uppgifter som Ålands golfklubb lämnat in till LR.
Kartan som Ålands golfklubb bifogar som en del av anbudet visar i stora drag var banan ska byggas.
"Området är större än vad själva banan kräver men det är inom detta område som vi önskar bygga golfbanan. Avsikten med den markerade ytans storlek är att sprida ut golfhålen så att också andra aktiviteter delvis får plats inom samma område", skriver klubbchefen Kjell Hansson i en kommentar.
Det kan vara fråga om naturstigar och ridvägar, något som, enligt klubben redan finns att se på "många platser i Norden och i andra länder i Europa".
Inte så välbesökt i dag
I dag är Stornäset en på många sätt fantastisk plats med unik och välskött skog, välordnade jaktmarker och spännande naturstigar.
Men området besöks i ärlighetens namn inte av så många vare sig ålänningar eller andra. Det hoppas Ålands golfklubb kunna ändra på.
Kjell Hansson:
"Vi tror att Stornäset, med vår vision, kan bli en plats där väldigt många ålänningar och turister får en möjlighet att njuta av den kännspaka och vackra naturen. Där olika aktiviteter såsom golf, naturstig, ridvägar och simstrand med mera möts uppstår en ömsesidig nytta. Genom golfen skapas en mera lättframkomlig väg till området samt servicepunkter såsom restaurang, toaletter och parkering som kan användas av alla. Och för golfarna är närheten till vandringsled och simstrand ett extra plus. Vi tror alltså att Stornäset med en försiktig utveckling, och med olika aktiviteter som tar hänsyn till varandra, kan bli en plats dit alla ålänningar kan känna sig välkomna. 25.000 golfare årligen tillsammans med kanske lika många som besöker området av andra skäl betyder att Stornäset förvandlas till en naturskön plats för alla och inte som idag - endast för ett fåtal."
Stor miljöhänsyn
Kjell Hansson understryker också vikten av att arbeta miljöklokt. Ingen golfbana skulle i dagens läge klara sig utan ett kretsloppstänk.
Marknaden kräver helt enkelt största möjliga miljöhänsyn. Det är inget nytt för golfklubben, så har man arbetat i många år.
"En golfbanas miljö liknar i mångt och mycket det gamla kulturlandskapet innan diken lades igen och dräneringar tog hand om regnvattnet. På golfbanor anläggs dammar och vattendrag som ger bra livsmiljöer för grodor, paddor, salamandrar och många andra amfibiedjur. Andra exempel på artrika biotoper som finns i anslutning till en golfbana är öppen naturmark, torrängar, brynzoner, åkerholmar och ädellövskog. I sådana miljöer trivs fåglar, fjärilar, insekter, blommor och även småvilt. Just dessa miljöer har minskat i det moderna jord- och skogsbruket - medan de alltså bevaras och utvecklas i en golfmiljö", skriver Kjell Hansson.
Golfklubben vill nu få besked om landskapet går med på att arrendera ut tillräckligt stora delar av det markerade området för golfklubben.
Ålandstidningen