Nordiska rådet är på Åland för att under två dagar hålla utskotts- och presidiemöten.
– Vi är här för att förbereda inför vår session på Island i oktober. Alla utskott har möten och bestämmer vilka förslag vi ska rösta om då, säger Nordiska rådets president, isländska Bryndís Haraldsdóttir.
Ett ärende på agendan är översynen av Helsingforsavtalet, som reglerar samarbetet mellan de nordiska länderna. Man vill föra in fler områden att samarbeta kring i fördraget, bland annat försvars- och säkerhetspolitik och klimatfrågor.
Enligt Bryndís Haraldsdóttir finns det ett brett stöd för nästan alla ändringsförslag som har diskuterats.
– De har mycket med säkerhet att göra. Historiskt sett har vi inte diskuterat försvarsfrågor i Nordiska rådet av den uppenbara orsaken att Sverige och Finland inte har varit medlemmar i Nato. Men det har förändrats, säger hon.
”Inte helt eniga”
En annan fråga som man försöker slutföra inför den kommande sessionen på Island handlar om de självstyrda områdenas ställning inom Nordiska rådet.
– Vi har under lång tid haft en ansökan från Färöarna om att bli en fullvärdig medlem i Nordiska rådet. Färöarna har tidigare fått svaret att det bara kan ske om man ändrar Helsingforsavtalet. Så det är nu en stor fråga. Vi är inte helt eniga om hur vi ska skriva in en sådan förändring i Helsingforsavtalet eller hur vi ska komma överens i den här frågan, säger Bryndís Haraldsdóttir.
Man försöker dock hitta en lösning, säger hon.
– Jag hoppas verkligen på en bred och bra nordisk lösning. Vi sätter stolthet i vår vänskap och vår förmåga att diskutera och enas. Jag förväntar mig detta även i den här frågan.
Rekommendation
I båda ärendena handlar det för Nordiska rådets del om att avge en rekommendation till regeringarna, som i sin tur kan föreslå ändringar i fördraget.
– Vi vill hitta en väg där vi säkerställer att vi fortsätter att vara en stark, nordisk familj där alla har en plats vid bordet samtidigt som vi inte bryter mot något lands grundlag. Vi måste hitta ett sätt som passar oss alla.
Att delta i Nordiska rådet handlar inte bara om de formella ramarna utan även om hur mycket arbete man lägger ner och hur aktiv man är i arbetet, säger hon.
– Och förstås om hur mycket man betalar. Som en fullvärdig medlem behöver man betala till samarbetet. Det är också något som behöver diskuteras.