Saltviks kommun är beredd att gå till domstol för att socialsekreteraren ska få veta vilka kommuninvånare som söker hjälp hos missbrukarvården i Mariehamn.
Men missbrukarvården säger nej till att ge ut namnen och hotar med att säga upp avtalet.
VÅRD Mariehamns stad har sedan 1980 avtal med de andra kommunerna om missbrukarvården. Nu har ett förslag till nytt avtal diskuterats mellan kommunerna.
I Saltvik har det stött på patrull. Saltviks kommun vill, efter önskemål från revisorerna, ha underlag för de fakturor från missbrukarvården som man ska godkänna. I klartext betyder det att kommunen vill att socialsekreteraren ska få namnen på de kommuninvånare som sökt sig till missbrukarvården i Mariehamn.
- Nu får vi bara en faktura med antalet besök, säger kommundirektör Kerstin Alm.
Har tystnadsplikt
Hon understryker att underlaget med klienternas namn skulle komma endast socialsekreteraren till kännedom.
- Vår socialsekreterare har absolut tystnadsplikt. Ingen annan får veta, det är inte tänkt att det här ska missgynna våra klienter, säger kommundirektören.
Underlättar arbetet
Gunilla Blomroos, ordförande i socialnämnden i Saltvik, håller med.
- Att socialsekreteraren får veta namnen kan ju inte vara till skada. Det här handlar ju inte om nyfikenhet från nämndens sida, vi i nämnden skulle ju inte få veta några namn.
Beredd gå till domstol
Kommunstyrelsen i Saltvik har diskuterat att föra hela frågan till domstol för att få sekretessreglerna prövade, alltså få domstolens utslag på om man har rätt att få ut namnen eller inte.
- Jag är beredd att föreslå domstolsprövning om saken går till sin spets, säger Kerstin Alm.
Ges inte ut
Men stadens socialservicechef Christian Beijar är mycket bestämd med att några namn inte kommer att ges ut. Så länge missbrukarvården kan garantera att klienternas identitet inte röjs vågar folk söka sig till vård, betonar han.
- Ger vi ut namnen höjs vårdtröskeln och det är till nackdel både för den enskilda människan och för Saltviks kommun. Vi är totalt eniga vi som jobbar här. Vi har tystnadsplikt, vi kan inte ge ut namnen.
Han jämför med Folkhälsans familjerådgivning. Inte heller i de fallen ges några namn ut då kommunerna betalar för rådgivningstjänsten.
Kan sägas upp
Christian Beijar föreslog inför stadens socialnämnd, som hade möte i går kväll, att avtalet om missbrukarvård med Saltvik sägs upp från den 1 december i år om inte Saltvik före det accepterat det nya avtalet. När Gunilla Blomroos nåddes av den informationen i går ansåg hon att Beijar överreagerat.
- Det låter väldigt drastiskt att säga upp avtalet bara för att socialsekreteraren skulle få veta vem som söker vård. Vi är helt eniga i nämnden att det är till fördel för kommunens socialsekreterare att känna till de vårdsökandes identitet.
Avvaktar beslutet
Gunilla Blomroos konstaterar att det blir svårt för en liten kommun som Saltvik att ensam ansvara för missbrukarvården.
- Vi får avvakta stadens socialnämnds beslut och sedan se hur vi kan gå vidare.
Harriet Lindeman, ordförande i stadens socialnämnd, stöder helt Christian Beijars åsikter.
- Namnen på dem som söker ska inte ges ut. Också landskapsregeringen stöder det, säger hon.
Hon tycker det är tråkigt att Saltvik inte vill godkänna avtalet.
- Tydligen tror de att våra räkningar inte är korrekta.
Saltviks skyldighet
Hon påpekar också att Saltvik har skyldighet att bygga upp en egen verksamhet om man inte längre deltar i samarbetet. I går på dagen sa hon att hon skulle kontakta Gunilla Blomroos och diskutera frågan.
- Jag hoppas vi kan diskutera oss fram till något.
Inte heller Eckerö har ännu godkänt det nya avtalet men enligt Christian Beijar är signalerna därifrån positiva.
Kerstin Österman