Inför Samlingspartiets partikongress i helgen föreslår studentförbundet till partistyrelsen att man bör arbeta för att avveckla Ålands demilitariserade status.
I en motion till partistyrelsen skriver man bland annat att demilitariseringen utgör ett hot samt försvårar försvaret av hela Finland vid en eventuell konflikt eller militär hybridoperation.
”Åland kan som område vid en första anblick tyckas vara betydelselöst eftersom det befinner sig långt från landets östra gräns, samt från Helsingfors. Dock är Ålands läge strategiskt viktigt och den demilitariserade statusen försvårar en snabb insats av Finlands försvarsmakt – därmed äventyras även hela försvaret av Finland”, skriver man i motionen.
Studentförbundet hänvisar också till en undersökning gjord 2018 där en majoritet av ålänningarna ansåg att demilitariseringen inte är någon garant för säkerheten vid en eventuell konflikt. Dock finns ingen referens till undersökningen ansluten till motionen.
Natomedlemskap
Samlingspartiets studentförbund anser att Åland oavsett demilitariseringen, med säkerhet skulle bli indraget om en konflikt uppstod i Östersjöområdet.
Partistyrelsens skriver i sitt svar till studentförbundet att Finland inte ensamt kan häva den demilitariserade statusen. ”Finland måste först nå en konsensus i frågan med Åland”, skriver man.
Partistyrelsen säger sig förvisso vara överens med studentförbundet om att Finlands neutralitet inte kan hållas som ett argument för bevarandet av demilitariseringen, men att partiets huvudlinje är att arbeta för ett finskt Natomedlemskap.
”Vi anser att Finlands samt Östersjöns säkerhet bättre tryggas genom ett Natomedlemskap än genom att avveckla Ålands demilitariserade status”.
Beklagligt hur Åland framställs
Vice lantrådet och kansliministern Harry Jansson säger att det är frapperande och förvånande att partistyrelsen i sitt förslag till stämmobeslut använt sig av fraseringen ”nå en konsensus med Åland”.
– Det visar att man inte har någon förståelse för grunden till Ålands demilitariserade status. Det här är en fråga som varken Finland eller Åland ensamt kan avgöra, frågan är i högsta grad beroende av omvärlden i form av de tio signatärmakterna från beslutet i Nationernas Förbund 1921.
Är du förvånad att ett bärande parti i Finland inte har större kunskap i frågan än man ger uttryck för i sitt svar på motionen?
– Det är beklagligt att Åland än en gång framställs som ett problem, men kanske inte förvånande. Vi informerar och informerar men vi är kanske inte intressanta nog för Finland, även om den här frågan verkar väcka intresse gång på gång.
Harry Jansson säger att det ska bli intressant att se hur partiet resonerar på högre nivå.
– Förhoppningsvis slutar det med att kongressen avfärdar motionen.
Peter Pussinen