Den 1 januari i år skapade Irene Mattsson ett medborgarinitiativ som syftar till att alla åländska smittskyddsbeslut ska fattas på Åland. Irene Mattson och initiativets vice ombud, Anna Ritamäki-Sjöstrand, ber lagtinget att uppmana landskapsregeringen att vidta åtgärder för att frågor och beslut gällande smittskydd i framtiden fattas av åländska myndigheter – inte av Helsingfors.
– Att de besluten tas långt borta från Åland är galet, säger Irene Mattsson.
Bakom initiativet står också gruppen ”Ja till frihet – nej till covidpass” som i december i fjol arrangerade en ljusmanifestation utanför självstyrelsegården. Gruppen har samlat in namn till medborgarinitiativet sedan den 1 januari och har hittills fått ihop cirka 400 underskrifter.
– Listorna har funnits på min mottagning, men enskilda gruppmedlemmar har också engagerat sig, säger Irene Mattsson.
Hur många medlemmar har gruppen?
– Cirka 1.000.
Varför är den här frågan viktig för dig?
– Det handlar till stor del om att vi inte vill ge bort bestämmanderätten över vårt eget samhälle. Vi vill stärka den åländska självstyrelsen.
Hur fick du idén att skapa ett medborgarinitiativ?
– Det började under hela covid-cirkusen när Åland stängdes ner på beslut från Helsingfors. Det skapade så många motsättningar och inskränkte våra mänskliga rättigheter.
Vill ha frizon från särbehandling
I motiveringen till medborgarinitiativet skriver skaparna att de inte vill ha covidpass eller liknande diskriminerande smittskyddsåtgärder på Åland.
”För att stärka självstyrelsens möjligheter att tillgodose ålänningarnas rättigheter önskar vi att Åland ska utnyttja sin självstyrelse optimalt vid tillämpningen av smittskyddsbestämmelserna och vid påverkan på rikets beslutsfattande i de fall riket har behörigheten att fatta beslut om smittskyddsåtgärder på Åland”, skriver de.
Initiativet och motiveringen avslutas med meningen:
”Åland som självstyrt samhälle ska inte behöva splittras kring smittskyddsfrågor, utan bli en frizon från osaklig särbehandling på basen av vaccinationsstatus eller annat intrång i grundläggande friheter och rättigheter”.
Medborgarinitiativet har tills den 30 april på sig att samla 1.000 namnunderskrifter.