Man föreslår att Lotteriinspektionen förs över till regeringskansliet och Upphandlingsinspektionen slås ihop med Ålands ombudsmannamyndighet.
– På ytan kan det verka vara ett lätt lagförslag. Men bakom ligger en hel del principiella diskussioner och linjedragningar. När det gäller enmansmyndigheter har utfallet inte alltid varit lyckat, och har lett till uppståndelse och kostnader för landskapsregeringen, sade Harry Jansson.
Syftet med att slå ihop myndigheter är att stärka ombudsmännen i sitt arbete eftersom enmannamyndigheter kan vara en utmaning.
– Det förutsätter en stark, kunnig och oberoende person som ska tackla svåra rättsområden.
Han menade att det är en svår situation att inte ha en annan person att bolla tankar med.
Bättre styrning
Bakgrunden är en granskningsrapport från 2020 om Datainspektionen, Lotteriinspektionen och Upphandlingsinspektionen. Där konstaterades att den administrativa styrningen av myndigheterna var bristfällig.
Genom att föra över Upphandlingsinspektionen till Ålands ombudsmannamyndighet förstärker man även den sistnämnda myndigheten med 1,4 tjänster.
Inbesparingen är två chefslöner.
– I slutändan utmynnar alla diskussioner om enmannamyndigheter och kostnader i hur vi ska hantera kostnaderna för att ha samma myndighet som i Sverige och Finland. Det är något som måste debatteras och de självstyrelsepolitiska argumenten är klockrena. Vi måste erbjuda tjänsterna på svenska.
Harry Jansson menar att de små myndigheterna blir dyra utslaget per capita, medan man har ett behov av inbesparingar.
– Men vi redovisar öppet för utskottet hur vi resonerat.
Man har konstaterat att Datainspektionen måste vara en egen myndighet.
Harry Jansson menade att samordningen väcker diskussion.
– Jag måste passa på att säga att ombudsmannamyndigheten inte är så förtjust över att få ytterligare ett ansvarsområde, men där är tjänsten som myndighetsjurist viktig.
Bifall
Robert Mansén (C) sade i Centerns gruppanförande att det är logiskt att föra över Lotteriinspektionen till regeringskansliet där man redan har kunskap.
– Det stärker kunskapsnivån och de har redan samarbete gällande penningtvättfrågor, sade han.
Han menade också att Energimyndigheten bedöms välfungerande i nuvarande form, men påminde om att myndigheten behöver utökade resurser på sikt, med tanke på vindkraftssatsningar.
Lagförslaget fick bifall från de andra lagtingspartierna.
– Det är knepigt för Åland att upprätthålla samma ändamålsenlighet som i större samhällen. Det är ohållbart i det långa loppet med en person i en myndighet och det här är ett bra sätt att försöka samordna dem, sade Rainer Juslin (Lib).
– Man har hittat en elegant lösning som ger ombudsmannamyndigheten juridisk förstärkning och bra förutsättningar för tillsyn, sade Nina Fellman (S).
Hon menade också att det är lättare att rekrytera kompetent personal i och med ändringarna.
Lagförslaget skickades vidare till lag- och kulturutskottet.