All ÅHS-personal ska utbildas i hjärt- och lungräddning. Även de yrkesgrupper som inte har vård som arbetsuppgift.
-Chanserna att överleva ett hjärtstillestånd bör vara optimala om man drabbas på ett sjukhus, säger kardiolog Mats-Ola Mattsson.
SJUKVÅRD Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) har dragit igång ett stort utbildningsprojekt för att öka chanserna till överlevnad för dem som drabbas av hjärtstillestånd på Åland.
Modellen som man följer har tagits fram i Sverige. Vissa yrkesgrupper får mer omfattande utbildning än andra. Men målsättningen är att all personal ska gå åtminstone en grundutbildning i hjärt- och lungräddning. Även sekreterare, vaktmästare, städare och andra som arbetar med andra saker än vård.
-Vi tycker att det är rimligt att chanserna att överleva ska vara så optimala som möjligt om man drabbas av hjärtstillestånd på ett sjukhus, förklarar den ansvarige läkaren för projektet Mats-Ola Mattsson.
Snabba insatser krävs
All personal ska lära sig att använda de halvautomatiska hjärtstartare, defibrillatorer, som börjar bli vanliga på många offentliga platser i Sverige. Förhoppningen är att de även ska finnas runt om Åland, till exempel i sporthallar, bibliotek och större affärer.
Enligt Mats-Ola Mattson är två faktorer av mycket stor betydelse när man tar hand om en person med hjärtstillestånd.
-Det första är att så fort som möjligt få en defibrillator på plats. Om en defibrillator används omgående är det 80 procents sannolikhet att en dödlig hjärtrytm vänds till en vanlig hjärtrytm.
Om man inte gör någonting förutom att ringa ambulansen är sannolikheten däremot nere på noll efter tio minuter.
-Den andra faktorn är alltså att ge effektiv hjärt- och lungräddning så fort som möjligt. Hjärnan tar oåterkalleligt skada efter någon minuts hjärtstillestånd, säger Mats-Ola Mattsson.
Ett hjärtsäkert Åland
Utbildningen av personalen sker i olika steg genom interna kurser. Föst utbildade sig sjukskötarna Sussi Sjövall och Anne-Marie Sporre till huvudinstruktörer i Sverige. De har hittills utbildat 30 nya instruktörer inom ÅHS, som i sin tur ska utbilda personalen på sina respektive avdelningar.
Vårdpersonalen har naturligtvis redan genomgått utbildningar i hjärt- och lungräddning i något skede. Men kunskaperna måste hållas vid liv med regelbunden övning.
-Man tappar lätt tekniken och känslan för det om man inte tränar, säger Mats-Ola Mattsson.
-Det kommer hela tiden både ny personal och nya rekommendationer för hur man ska göra, säger vikarierande överskötare Christel Lindberg.
Anna Jakobsson