Enligt professor Dag Nyman, kliniskt ansvarig för borreliaforskningen på Åland, är årets fästingläge ungefär som tidigare år.
– Fästingläget är beroende av värme och fuktighet. De trivs bäst i fuktiga förhållanden och om det är torrt och varmt ute ser man väldigt lite fästingar, säger han.
Detta gör att det blir väldigt lokalt var man kan hitta fästingar.
– Exempelvis nu när det varit så torrt och varmt minskar antalet fästingar på de flesta platserna, men går man i blåbärsris i skogen där det är lite mer fuktigt kan det krylla av dem, säger han.
Man räknar med att ungefär 30 procent av fästingarna på Åland bär på borreliabakterien, vilket är en större andel än förekomsten i övriga Finland där motsvarande siffra ligger på 20–25 procent.
– Det är alltid några stycken varje år som drabbas av borrelia på Åland. För vår del på Borreliakliniken ser vi en ordentlig ökning av borreliasjukdomar mellan april och november, som är en period då fästingarna är som mest aktiva. Men det är generellt svårt att säga exakt hur många som drabbas, säger han.
Är det framtida borreliavaccinet något som är välkomnat här på Åland?
– Jag har hört talas om vaccinet. Då borrelia är en såpass lättbehandlad sjukdom anser jag att det inte är så jättenödvändigt med ett borreliavaccin. Enligt min egen åsikt vet man också i nuläget för lite om effekterna av vaccinet, så jag skulle gärna vänta ett tag tills man testat ordentligt att det faktiskt är ett säkert vaccin. Ett borreliavaccin är med andra ord inte något som behövs akut i dagsläget.