Ett vaccin mot den fästingburna sjukdomen borrelia kan snart finnas ute på marknaden. Forskare från flera europeiska länder samt Nordamerika har jobbat med att ta fram ett borreliavaccin i flera år, forskningen är ett samarbete med läkemedelsbolagen Pfizer och Valneva. Vaccinet har fått namnet VLA 15 och är ett proteinbaserat vaccin som riktar sig mot ett protein som sitter på ytan hos borreliabakterierna. Vid användning av vaccinet bildar kroppen antibakterier som dödar bakterien och gör att man inte insjuknar i sjukdomen. Borreliavaccinet som nu framtas ska vara verksamt mot de sex typer av borreliabakterier som är vanligast på norra halvklotet, till skillnad från tidigare framtagna vaccin som bara gett resistens mot en bakterievariant.
Hittills har två faser genomförts i laboratoriemiljö där man tittar på säkerheten och kroppsutvecklingen av vaccinet. Testerna som gjorts har visat att vaccinet verkar vara säkert och ger ett bra immunförsvar mot borreliasjukdomar.
Testas på frivilliga
I höst går man in i fas tre av studien, där man testar vaccinet på ett antal frivilliga i sex europeiska länder under en tvåårsperiod. I en förstudie som gjorts tidigare har man ordentligt kartlagt förekomsten av borrelia i Europa och vilka bakterievarianter som är vanligast. Ett av länderna där vaccinet ska testas är Sverige.
Johan Sanmartin Berglund, professor i hälsovetenskap vid Blekinge tekniska högskola, är koordinator för den svenska förstudien och säger att vaccinet testas på ett tusental personer.
– Hälften av försökspersonerna får det riktiga vaccinet och hälften får ett så kallat placebovaccin som kan vara en koksaltlösning eller motsvarande. Vi kommer sedan att följa deltagarna under två fästingsäsonger för att kunna säga något om säkerheten och effektiviteten av vaccinet, säger han.
Forskarna följer upp deltagarna med säkerhetskontroller och blodprov för att experimentet ska vara så säkert som möjligt att delta i.
Är Finland ett av de länder som man kommer att testa vaccinet i?
– Det kan jag tyvärr inte kommentera eftersom det inte är offentlig information. Men forskarna har försökt kartlägga vilka länder som har en riskpopulation för borrelia och därmed anpassat forskningen till de länderna.
Kan erbjudas allmänheten snart
Om testerna i fas tre går som planerat kan vaccinet bli tillgängligt på marknaden tidigast år 2025.
Det finns i dagsläget ett stort intresse för ett borreliavaccin bland personer som vistas mycket i terräng med fästingar och bor på platser där en stor del av fästningarna bär på borreliabakterien.
– Vaccinet skulle i så fall erbjudas de riskpopulationer där risken att insjukna i borrelia är stor och där flera fästingar bär på borreliasjukdomen, säger Johan Sanmartin Berglund.