Det råder stor brist på personal inom servicenäringen på Åland. För att få fram fler utbildade servitörer redan till sommaren startar Ålands yrkesgymnasium en snabbutbildning inom kundservice och försäljning. Den riktar sig främst till sommarjobbare inom restaurangbranschen.
Utbildningen pågår klockan 8–16 under åtta veckor med start den 11 april. Tidpunkten är bland annat vald för att de som blivit klara med sina studentskrivningar ska kunna gå utbildningen.
I utbildningen ingår att man tar både hygienpass och serveringspass. Under de åtta veckor som den pågår har man möjlighet att erhålla studiestöd.
16 platser
Därefter gör man fem veckors praktik och/eller sommarjobbar i arbetslivet. Under dessa veckor är det möjligt att erhålla både studiestöd och lön.
– Praktiken måste ske i restaurangbranschen, säger Ari Wolff som är programansvarig för servitörsutbildningen vid Ålands yrkesgymnasium.
Man kan ansöka till utbildningen, som har 16 platser, redan nu. Sista ansökningsdagen är den 31 mars. Kraven för att söka är att man är 18 år och har gått ut grundskolan. Utöver det blir det urvalsprover och intervjuer.
Den som vill ha en mer fördjupad serveringskunskap erbjuds fler examensdelar under läsåret 2022-2023.
– Man kan fortsätta på hösten, säger Ari Wolff.
Många sommarjobb
Det åländska näringslivet välkomnar den nya snabbutbildningen. Jan-Erik Rask, vd för Ålands näringsliv, säger att bristen på personal inom servicebranschen accentuerades i somras.
– Besöksturismen i juli låg på rekordnivåer, men under hela sommaren hade man brist på kunnig personal.
Det ledde till frustration, till en hård press på den ordinarie personalen och till att man inte uppnådde den kundservice man skulle ha velat, säger Jan-Erik Rask.
– Sommaren 2022 kan bli ännu bättre i besöksantal, när även svenskarna kommer hit. Allt tyder på ett stort antal besökare.
Det finns också många sommarjobb att söka på Åland i år. Huvuddelen av dem finns inom servicenäringar, enligt Jan-Erik Rask.
Stor brist
Adrian Bäckman, krögare på Nautical och Johanna Dahlgren, restaurangchef på Stallhagen, är glada över Ålands yrkesgymnasiums nya utbildning.
– Det är stor brist på folk. Vi ser mycket positivt på det här, säger Adrian Bäckman.
– Om man har arbetssökande som inte är kompetenta kan man nu bolla dem till den här utbildningen, säger Johanna Dahlgren.
Hon säger att det går att ha en hel karriär inom restaurangbranschen.
– Det är därför folk reser, för den gastronomiska upplevelsen.
Enligt Adrian Bäckman är det inte bara sommarjobbare som behöver lära sig om branschen. Branschen behöver även lära sig om sommarjobbare.
– Många sommarjobbare blir utslitna och säger ”aldrig mer” efter den första sommaren. Här har branschen något att lära. Man behöver bli bättre på att ta hand om dem.
Förnyad treårig linje
I augusti startar även den treåriga gymnasieutbildningen till servitör. Till den görs antagningen vart tredje år, men enligt Ari Wolff vill man från skolans sida att det ändras till vartannat år.
Den här utbildningen förnyas nu. Man lägger större fokus vid turism än tidigare.
– Servitörsutbildningen ska kunna användas inom hela turismnäringen, säger Ari Wolff.
Anna-Lena Groos, programansvarig vid Högskolan på Åland, säger att vidareutbildning inom Hospitality Management vid Högskolan på Åland är möjlig för den som gått gymnasieutbildningen till servitör.
– Din högskolekarriär är inte blockerad. Vi vill gärna ha kockar och servitörer till utbildningen.
Det finns dessutom en möjlighet att räkna vissa delar av gymnasieutbildningen tillgodo på högskoleutbildningen.