Elva tättskrivna sidor fyllda av motargument.
Det avger landskapsregeringen som svar på EU-kommissionens granskning av kapitaltillskotten och kreditgarantierna till Ålands industrihus.
NÄRINGSLIV Till det nya utlåtandet om stöden till Ålands industrihus fogas även 20 nya bilagor. Det för upp det totala antalet avgivna bilagor till 54.
Landskapsregeringen fortsätter att försvara stöden på flera olika sätt, som sammanfattas i formuleringen att stöden varit kommersiellt sett motiverade. De har inte påverkat handeln och konkurrensen mellan medlemsstaterna.
Även om de skulle anse ha påverkat handeln så tycker landskapet att de ändå varit tillåtna av regionala skäl och eftersom både stödordningen för landskapsgarantier och den stödordning som gällde för aktieteckningar godkänts av EFTA:s övervakningsorgan ESA. De har varit gällande även i förhållande till EU sedan Finland blev medlem, skriver landskapsregeringen.
Sex fel
Landskapsregeringen har hittat sex sakfel i den kritiska skrivelse som kommissionen skickade till Finland i januari.
1.Kommissionen har tagit upp 199.750 euro för mycket i listan över kapitaltillskotten till Ålands industrihus.
2.I listan över beviljade kreditgarantier har kommissionen tagit upp en garanti om 2.587.500 euro som aldrig blev verkställd, efter ett interimistiskt förbud av Högsta förvaltningsdomstolen.
3Därför är även kommissionens sammanlagda belopp felaktiga.
4.En engångspremie och årspremier som landskapsregeringen begärt för en kreditgaranti var inte 0,25 procent som kommissionen uppger, utan 0,75 procent.
5. Kommissionen påstår att HFD motiverat sitt interimistiska beslut med att Ålands industrihus inte bedrivit någon lönsam verksamhet och inte skulle kunna existera utan stöd från landskapsregeringen. Den bedömningen har HFD inte gjort. Det är Dalbo affärsfastigheter som stått för den åsikten, skriver landskapsregeringen.
6. Kommissionen har gjort gällande att företag i andra EU-medlemsstater varit förhindrade att ge offerter på byggandet av Itiden. Ingen har hindrats, skriver landskapsregeringen. Upphandlingen skedde genom en så kallad EU-upphandling.
Hemliga hyror
Som en del i argumentationen för att landskapet gjort en marknadsekonomisk investering i Ålands industrihus tas fastighetsbolagets hyror upp.
Landskapsregeringen har tidigare lämnat in en utredning gjord av Fastighetskonsult som ska visa att hyrorna varit marknadsmässiga. Nu skickar man även in "Ålands industrihus sammanställning av bolagets och dess dotterbolags hyror från 1997 till dags dato jämte 13 bilagor",
Hyresnivåerna är hemligstämplade. Men av handlingarna framgår att Ålands industrihus exklusive Plastohuset har sju fastigheter med cirka 13.000 kvadratmeter yta som kan hyras ut. Enligt 2007 års resultaträkning uppgick posten hyror och arrenden till cirka 799.529 euro.
Landskapsregeringen drar slutsatsen att Ålands industrihus hyror varit marknadsmässiga.
"Byggboom på Åland"
Bland de andra argument som landskapsregeringen för fram finns:
?Att Konkurrensverket tog ställning till Ålands industrihus hyror i december 2007. Myndigheten ansåg att hyresnivån inte understiger den allmänna hyresnivån i Mariehamn, skriver landskapsregeringen.
?Att byggboomen på den åländska fastighetsmarknaden visar att konkurrensen fungerar.
?Att Ålands industrihus haft oförutsedda kostnader för sanering av marken där Itiden byggdes
?Att den jämförelse som kommissionen gjort med andra företag inte är relevant eftersom Åland särskiljer sig väsentligt från övriga Finland.
Stubbs första Ålandsärende
Ärendet går nu vidare och tas upp av Finlands regerings EU-ministerutskott den 18 april.
-Det blir utrikesminister Alexander Stubbs första Ålandsärende, säger landskapsregeringens vikarierande Europarättschef Sören Silverström.
Enligt lantrådet Viveka Eriksson (lib) kommer någon av de åländska ministrarna att närvara vid det mötet.
Enligt EU:s regler borde komissionen fatta ett slutligt beslut i frågan inom 18 månader räknat från den 30 januari.
Ålandstidningen