I mitten av oktober inleddes arbetet med att lägga nytt backdäck, i Pommerns för. I går skruvades sista plankan på plats.
Arbetet utförs av skepparbyggare från Hardanger fartygsvärnscenter i Norge, ett av tre statliga varv som jobbar med historiska fartyg, yrkesutbildning och hantverkstraditioner, tillsammans med tre lokala båtbyggare från Sjökvarteret: Madeleine Harms, Jonas Lindvik och Thomas Lindholm.
De tre tum tjocka och fem tum breda däcksplankorna är av oregon pine-virke precis som fartyget hade från början. De skruvas fast i stålbalklagret med tjocka bultar. Man har genomgående använt bjälkarnas originalhål.
– Bultarna sänks ned i fårtalg blandat med zinkvitt för att vattenförsegla dem. Sedan pluggar man igen hålet med träpluggar, säger Thor Inge Haltvik från Hardanger fartygsvärnscenter.
Drevet tätar springorna mellan plankorna. Det består av lingarn som slås ned i mellanrummen, varefter man häller på varmt beck.
– Det är en antikvarisk metod som inte används i modernt fartygsbygge eftersom becket kan smälta och klibba när det är varmt ute, säger Jesper Grönholm.
Lika viktigt som att använda ursprungsmaterial i renoveringen är att så långt som möjligt även använda antikvariskt korrekta arbetsmetoder, säger Thor Inge Haltvik.
– Det finns en stor yrkesstolthet bland skeppsbyggare. Det är viktigt att det ser snyggt ut också.
För att få renoveringen så historiskt korrekt som möjligt har de studerat gamla foton av Pommern.
– Man skulle önska att det fanns fler bilder och av ännu bättre kvalitet. Sjömännen fotograferade oftast varandra och så kan man ana suddiga detaljer i bakgrunden, säger Jesper Grönholm.
– Alla fartyg är individer och det gäller att hitta det aktuella fartygets stil och linjer. Sedan är ju Pommern helt unik av sin sort, säger Thor Inge Haltvik.
Det nya backdäcket ska vara klart att ta emot besökare lagom till säsongsöppningen i maj nästa år. Följande projekt blir att byta ut poopdäcket i fartygets akter och därefter skanstaken.