Trots varningar direkt till fartygen valde Viking Lines Amorella och Isabella att fortsätta mot området kring Tjärven.
Det skulle de inte ha gjort. De fastnade i isen, och Amorella kolliderade senare med Finnfellow, också hon fast i isen.
"Det tyder på orutin", säger beredskapschefen på Sjöfartsverkets isbrytningsenhet.
SJÖFART När det första fartyget, Regal Star, fastnade i isen söder om Tjärven arbetade Ymer för fullt med att bryta loss tretton fartyg ur isen i Kvarken.
När sedan Vikings båda fartyg Amorella och Isabella fastnade fanns det inget alternativ. Passagerarfärjor med tillsammans drygt tusen personer ombord har företräde framför fraktfartyg. Dessutom låg fartygen nära varandra, och de drev mot land. Ymer beordrades lämna fartygen i Kvarken åt sitt öde och gå mot Tjärven.
Hade fartygen hörsammat varningen från isbrytarna i området hade det aldrig behövt ske.
På svenska Sjöfartsverket är man starkt kritiska till att rederierna negligerat varningarna.
I går under dagen gick Sjöfartsverket ut med en varning. När gick den ut?
- Det började med att Regal Star fastnade i torsdags natt. De som undsatte insåg snabbt att det här området skulle man undvika, så man varnade andra fartyg från att ge sig ut där. Men de lyssnade inte på varningen utan fortsatte. Och det ledde till att fem andra färjor fastnade, berättar beredskapschef Johny Lindvall på Sjöfartsverkets isbrytningsenhet i Göteborg.
Enligt Viking Line fick man ingen sådan varning före avfärd. Hur gick varningen ut?
- Vi ringde upp alla fartyg som var på väg till området via VHF och informerade om läget. Men de valde att fortsätta i stället för att vända om.
Vad fick det för följder?
- Vi fick ju beordra Ymer att lämna de 13 fartyg som satt fast i Kvarken och gå mot Tjärven. Jag kan säga att det fartyg där uppe som väntat längst på undsättning har väntat sedan i lördags.
Varför prioriterades fartygen i Tjärven?
- De fastnade i isen och började driva mot land, och det innebär förstås att det finns en risk. En liten risk visserligen; innan man åker upp på land packas isen ihop mellan fartyget och land och förhindrar egentligen grundkänning, men det finns ändå en liten risk.
Finlandsfärjorna är ju väldigt stolta över sin höga isklass. Kan det ha bidragit till beslutet att fortsätta?
- Det kan ha bidragit. Men faktum är att vi inte har upplevt så här svåra förhållanden sedan mitten av åttiotalet. Och de befälhavare som fanns då gjorde samma val. De fortsatte och fastnade. Många av dem finns förstås inte kvar i dag, och nu begick andra befälhavare samma misstag. Det tyder på orutin helt enkelt. De bedömde väl att de skulle klara det här ändå. Det gjorde de inte.
Hur går det för de mindre isbrytarna, Vidar Viking till exempel?
- De mindre isbrytarna tar sig fram, men de kan inte göra en tillräckligt bred ränna framför de större fartygen. Ymer har förpropellrar som gör att de tar sig fram bättre, och hon är större.
Så vad händer nu?
- De har hjälpt loss alla nu. Det sista fartyget som kom loss var Regal Star. Nu tittar de runt i området och gör en bedömning om det går att låta fartyg komma igenom området eller om vi fortfarande ska avråda dem från att gå. Det får vi se. Det kommer att ta ett par timmar. Framåt lunch kan vi ge ett besked.
Sjöleden mellan Mariehamn och Kapellskär är viktig för ålandstrafiken. Kan ni göra något för att underlätta för den?
- Det är det Ymer tittar på nu, om man kan hitta en väg som är någorlunda framkomlig eller skära i isen så att det lättar på trycket. Det är det man först försöker med. Men är det för svårt får man hänvisa trafiken att använda sandhamnsleden. Men det är förstås en betydande omväg om man går från Kapellskär.
Är Furusundsleden stängd?
- Vi avråder från trafik ut från skärgården den vägen. Jag har sett att färjorna i natt gått genom Sandhamnsleden.
Men någon varning från Sjöfartsverket fick aldrig Viking Line, säger Tony Öhman, teknisk direktör på rederiet.
- Vi har inte fått någon varning från svenska Sjöfartsverket. Från trafikcentralen har det inte kommit något, och det är inte information jag har fått. Skulle en isbrytare har gått ut med information är det i så fall en oerhört otydlig information. Information fick vi först när man klart och tydligt vid 5-6-tiden gick ut med varningen om att farleden stängts.
Enligt Sjöfartsverket ropade isbrytarna Tor Viking och Vidar Viking upp alla fartyg på väg mot området och varnade för isläget.
- Enligt min uppfattning ska det vara tydligt. Det ska gå ut en navigationsvarning. Sjöfartsverket har kanske en annan åsikt. Att ett meddelande från en isbrytare ska vara en varning till alla fartyg uppfattar inte vi som en formell varning. En sådan ska komma från den högsta isbrytarledningen i området.
Sjöfartsverket hänvisar till att samma sak hände i mitten på åttiotalet, och att ert agerande tyder på orutin.
- Man kan nog säga att sjöfartsmyndigheten är ganska orutinerad om de hänvisar till 24 år gamla informationsmissar.
Johny Lindvall på Sjöfartsverket blir förvånad av Viking Lines inställning.
- Vi hade två isbrytare i området som gick ut med varningar, Tor Viking och Vidar Viking. Om inte befälhavarna på olika fartyg tar hänsyn till deras varningar tycker vi att det är dåligt omdöme. Vi ger de dirigeringar vi anser att de ska följa, och i det här läget avrådde vi dem från att gå ut. Vi kan avråda, men inte förbjuda, det har vi ingen laglig möjlighet att göra. Däremot kan vi säga att vi inte ger någon assistans om de inte lyder våra instruktioner.
Enligt Viking Line ska en sådan varning komma från centralt håll, och att en varning från en enskild isbrytare är otydlig.
- Då kan man inte isbrytarförordningen som reglerar vad som gäller för verksamheten i isbelagda vatten.
Viking Line borde plugga in vad som gäller?
- Ja, precis.
Fredrik Granlund