Utbildningsminister Annika Hambrudd (C) var inbjuden för att hålla invigningstal, men kunde inte närvara. I stället tog platsansvariga Lasse Selander hand om öppningstalet.
I sitt tal tackade han bland andra däcksläraren Andreas Rosenkvist som under hösten kontaktade Viking Line, kontakten ledde vidare till finländska Almaco som bygger hytter åt bland annat Viking Line.
– De erbjöd oss sedan hyttmodulerna som fanns uppställda i deras visningshall.
Hytterna som nu ska användas som en del i utbildningen, ställde en del krav på skolan innan ankomsten i december. För att över huvud taget få in dem i skolans lokaler tvingades man nämligen bredda ingången till däcksavdelningen.
Bra komplement
Det handlar om en insides- samt en utsideshytt. Varje ålänning har nog sett bägge sorter, utsideshytten är den som av naturliga skäl är försedd med ett fönster.
Fartygselektrikerstuderande på skolan har gjort elinstallationerna i hytterna och nu ska skolans studerande fortsätta med diverse installationer för att hytterna ska kunna användas på samma sätt som om de fanns på ett fartyg.
Det innebär att såväl däcks- och maskinreparatörsstuderande som studerande på fartygselektrikerlinjen kan utföra service och underhållsarbeten på modulerna.
– Det här är ett mycket bra komplement till den undervisning som redan sker, bland annat ombord på skolfartyget Michael Sars, säger Lasse Selander i sitt öppningstal.
Lyckönskningar
Studerande vid Ålands yrkesgymnasiums kocklinje står för trakteringen under festligheterna. Framdukat på borden i den för dagen till festsal omvandlade däcksverkstaden, står ett flertal gräddtårtor av högsta kvalitet, kaffepannorna är varma och Andreas Rosenkvist tar hand om den officiella invigningen av modulerna genom att frigöra en knop – en sjömansskolas motsvarighet till att klippa bandet.
Innan mingel och husesyn läser Lasse Selander upp lantråd Veronica Thörnroos (C) varmaste lyckönskningar. Också Ålandsbördiga styrelseordföranden Ville Roberts i Almaco, företaget som donerat hyttmodulerna, skickar sina lyckönskningar från USA där han bor.
Han skriver att han hoppades kunna vara på plats vid invigningen, men att flygförbudet som trätt i kraft på grund av rådande situation med coronaviruset, utgjorde ett hinder.
Realistisk miljö
När tårtkalaset är avslutat visar Andreas Rosenkvist, avdelningsföreståndaren Tomas Grunér och lektorn Jonathan Eriksson upp hytterna.
– Hytterna byggs upp som moduler som sedan lyfts in i fartyg som kassetter. Här på skolan ska vi sedan försöka efterlikna en naturtrogen miljö ombord på ett fartyg.
Den ambitionen har man lyckats bra med, den bakre väggen vid hyttingångarna är, precis som på många färjor, täckt av en spegel. Handräcken är monterade på väggarna och den lilla dörren till evac-systemet (vacuumbaserat avloppssystem, reds.anm) finns mellan hyttdörrarna.
– Det här är två demonstrationsexemplar som företaget bygger upp för att visa kunder en färdig produkt. Nu hade vi turen att få dem av företaget, något som kommer vara till stor nytta i utbildningen, säger Andreas Rosenkvist.
Efter ett tag är ju alla installationer färdiga, kommer de då plockas ner igen för nästa grupp elever?
– Lite så kommer det att bli, men vi kan även installera färdigt trasig utrustning som de studerande sedan får göra felsökningar på samt byta ut.
Arbetet med hyttmodulerna har pågått en längre tid, men nu kan man säga att sjömansskolan har rott projektet i hamn.
Peter Pussinen