Finländska sjömän ska inte behöva betala för sjöfartens utsläppsrättigheter. Det menar fullmäktige vid Finlands sjömansunion i ett pressmeddelande.
Om rederier från tredje land får ta en omkörningsfil och undgå begränsningen av sjöfartens utsläpp, förlorar finländska rederier i konkurrensen om transporterna, skriver man i pressmeddelandet.
Därför efterlyser unionen nu ett globalt system för att reglera sjöfartens utsläpp, systemet ska, menar unionen, gälla alla stater.
Den internationella sjöfartsorganisationen (Imo) förväntas i juni i år besluta hur minskningen av utsläpp från fartyg ska ske från och med 2023. Målet är att minska koldioxidutsläppen från fartyg med 40 procent till 2030, i jämförelse med nivåerna från 2008 och med 70 procent till år 2050.
Bevaka Finlands intressen
Finlands sjömansunion anser att man nu måste bevaka Finlands intressen inom Imo och EU för att undvika att hamna i en liknande situation som man gjorde gällande svavelutsläpp.
Finland började år 2015, som första nation i världen, att iaktta de allra striktaste svavelutsläppsgränserna, medan exempelvis Ryssland räknades som tredje land och därför inte omfattades av avtalet. Det innebar, menar unionen, bland annat att det fraktades laster med tung brännolja över Östersjön, till Ryssland, samtidigt som Finland tillämpade världens striktaste utsläppsregler.
Nu vill man undvika att tredje länder låter bli att ansluta sig till avtalen som görs inom Imo kring utsläppen från sjöfarten, annars kan man styra transporterna förbi finländska hamnar direkt till Petersburg.