I en skrivelse till regeringssonderaren Katrin Sjögren (Lib) tar Brändö, Föglö, Kumlinge, Kökar, Sottunga och Vårdö upp tio punkter som gäller ekonomi, trafik, service, hälso- och sjukvård, utbildning, investeringar och representation i olika landskapsorgan.
Kommunerna framför att en översyn av landskapsandelssystemet behövs för att säkra basservicen i perifera områden. Man hänvisar till den skrivelse som åtta kriskommuner lämnade in i oktober, där det påpekas att det finns ett finansieringsgap på cirka tio miljoner euro.
Samtidigt understryks vikten av att servicepunkter som skola, daghem och äldreboende måste finnas lokalt, där arbetsplatserna är viktiga.
För skärgårdens unga, som studerar efter grundskolan, anser de sex kommunerna att skolorna eller LR bör ordna boende. De hänvisar till en rapport med förslag som väntar på att verkställas.
Andreas Henriksson var ordförande för kommunernas möte.
– Det talas om en levande skärgård, men då borde man se till att även företagen kan verka på någorlunda lika villkor. Det finns ju näringsgrenar som ger skatteintäkter och som borde främjas. I dagens läge kan mycket göras på distans, därför kunde landskapstjänster utlokaliseras, säger han.
Plan för trafiken
Beträffande trafikfrågorna framhålls att turtätheten är viktig och att ökad kapacitet behövs sommartid, gärna kompletterad med persontrafik med många hamnar. Kommunerna vill även se långsiktiga planer för all trafik, i skärgården och till och från Åland.
Det framhålls att skärgården behöver moderna färjor, inte minst för att locka nya invånare. När ny trafik upphandlas önskar skärgården eller trafikrådet bli remissinstans. Införandet av ett trafikverk för skärgårdstrafiken föreslås.
– Det behövs en helhetsplan för trafiken om samarbetet mellan skärgårdskommunerna ska kunna öka. Vi tycker att det vore en fördel om landskapet tog vara på brukarnas erfarenheter och den kompetens som finns, säger Andreas Henriksson.
Effektivare vård
En stor del av synpunkterna gäller hälso- och sjukvården. Ett önskemål är att även personer i arbetsför ålder ska kunna besöka läkare i sin hemkommun, i stället för att tvingas till tidsödande resor.
– När en anställd i skärgården åker på ett läkarbesök i Mariehamn går det oftast åt minst en hel dag, ibland kräver det att man övernattar på fasta Åland. Det är en samhällsekonomisk fråga och en belastning både för arbetsgivare och enskilda. I ett litet företag blir det stort bortfall och dessutom finns det fall där det är omöjligt att resa på grund av ålder eller andra skäl, påpekar Andreas Henriksson.
Enligt kommunerna behövs det även fastslås servicenivå och besökstider för tandläkarbilen samt bättre kommunikation för att möjliggöra planering. Man önskar även bättre tillgänglighet för vuxna och föreslår att det upprättas en väntelista ifall det uppstår luckor i schemat.
Egna representanter
Hälsovårdarservicen behöver enligt skrivelsen förbättras i flera kommuner. Det saknas nattjour och ibland vikarier. För att minska de praktiska problemen med vård på fasta Åland föreslås också att det blir möjligt att få läkarintyg via hälsovårdare eller på distans. Man efterlyser också bättre samordning av olika vårdåtgärder för att minska resebehovet.
Ett förslag från kommunerna är att ÅHS inrättar en ansvarig för skärgården, som kan bistå patienter med transport, övernattning, läkartider och vård eller sjukintyg på distans.
Andra förslag är en egen skärgårdsrepresentant i ÅHS styrelse och andra av landskapet tillsatta organ för att säkra möjligheten till påverkan.
Hoppas på hörande
Skärgårdskommunerna konstaterar att antalet fritidsboende är stort och att det är dyrt att dimensionera service som avfallshantering och vägunderhåll utgående från högsäsongen. Man vill därför revidera fastighetsskatten och hänvisar till Ålands kommunförbunds initiativ i frågan från i våras.
Vidare framförs att investeringsstöd för vägar, vatten- och avloppsprojekt samt it-investeringar bör återinföras för att främja utvecklingen.
– Det är ett brett område vi tar upp, men det är förankrat i alla kommuner. Det finns också specifika frågor i de olika kommunerna. Nu hoppas vi få utveckla de här tankarna vid ett hörande under förhandlingarna. Ekonomin är ingen lättlöst fråga. Vi är medvetna om att det finns många viljor och lite pengar, säger Andreas Henriksson.