För Ville Holmberg har havet alltid varit en naturlig del av livet. Med en farfar som var sjökapten, och en farfarsfar som var fyrvaktare, har en kärlek till havet följt med i familjen och han har hela sitt liv rört sig på sjön och i skärgården.
År 2014 bestämde han sig för att spendera ännu mer tid på havet. Han bytte yrkesväg och startade företaget Shiplandboattaxi. År 2017 köpte han den skräddarsydda båten Lisa Marie och sedan dess kan man ringa och boka en båtfärd årets alla dagar, dygnet runt. Högsäsongen må vara maj till september, men uppdragen till havs kommer året runt. Som egenföretagare ser aldrig Ville Holmberg sig själv som ledig, även om uppdragens intensitet ökar och minskar efter årstiderna.
– På vintern är det så klart lugnare, men även då förekommer det körningar av olika slag. Med bland annat fotografer som ska ut i skärgården för att ta bilder, säger Ville Holmberg.
Mest historia per kvadratmeter
På bryggan i Langnäs, Järsö, står Ville Holmberg och tar emot Ålandstidningen för en båttur ut i Ålands södra skärgård.
– Jag har en regel: Alla i båten har flytväst på, säger Ville Holmberg och fortsätter med att berätta om undantaget då han körde en 99-årig passagerare. Vid den respekterade åldern får man välja själv om man vill ha flytväst eller inte.
– Alla mina kunder har olika erfarenhet av att vara på sjön. Därför brukar jag alltid börja med en genomgång här på bryggan innan vi kliver i båten. Många har ingen tidigare relation alls till havet och det är viktigt att de känner att de är i trygga händer. Det är ett stort ansvar man har när man transporterar människor över havet, de litar helt på att de är trygga med mig. Det är till exempel alltid okej att avboka med kort varsel på grund av väderleken. Det ska vara en upplevelse att åka ut med mig – inte en utmaning, säger han.
Efter en kort båttur förtöjer Ville Holmberg sin Lisa Marie i hamnen ute vid Lilla Båtskär. Nyhamn är ett ställe han ofta återkommer till med de kunder som vill upptäcka skärgården. Här hyr han ett litet skjul av Landskapets fastighetsverk där hans önskan är att skapa en liten minnesplats över öns historia, genom att hänga upp arkivbilder och andra minnen på väggarna.
Det finns knappas något annat ställe på Åland som har så mycket historia per kvadratmeter som just Lilla Båtskär har. På ön finns också Nyhamns lotsstation som flyttades dit 1942. Ön har sedan dess haft gruvdrift där man utvann järnmalm och i dag är ön basen för en vindkraftspark. Ingenting här är egentligen gjort för turister – ändå är det väldigt populärt.
Ville Holmberg tar upp två magneter som han införskaffat så hans kunder får möjligheten att leta järnmalm på ön. Han behöver inte föra magneten länge över marken innan den är fylld av järnmalmsbitar. Ville Holmberg ser stor potential för Båtskären att bli en lika uppskattad besöksplats som sina grannar Kobba Klintar och Rödhamn.
– Allt är så autentiskt här ute. Sådana här platser har så mycket potential som vi borde nyttja mer. Hela Nyhamns arkipelagen är ett levande museum. Jag tar i dagsläget hit cirka 300 turister varje sommar. Jag behöver inte mycket mer än tillgång till att ta iland, men en allmän toalett och någonstans att lämna sina sopar hade varit ett stort lyft för ön, säger han.
Turismen till havs
De flesta av Shiplandboattaxis kunder är turister som vill ta del av den vackra skärgård som Åland året runt bjuder på. Taxiresorna, från punkt A till punkt B, utgör en mindre del av Villes verksamhet medan upplevelseturer är en betydligt större del av företagets uppdrag. Hans båt tar sju passagerare utöver honom själv och vid större grupper ser han en stor fördel i att arbeta tillsammans med andra företagare inom samma nisch.
– Hela turismen bygger på nätverk. Går det bra för mig så går det bra för mig. Så jag är mycket för att samarbeta. Det krävs mycket samarbete för att vi på Åland ska ha en fungerande turismbransch. Min tanke är att man ska se turismen som en stafettpinne. När du är klar med dina gäster, släpp inte pinnen utan ge den vidare. Rekommendera gästerna vad de kan göra härnäst. Om alla inom turismbranschen rekommenderar varje gäst fem platser eller upplevelser här på vår ö, så får vi snabbt en mycket bredare spridning på vår turism och fler företagare gynnas av den, säger Ville Holmberg.
För Ville Holmberg är turismen till havs precis det han vill rikta in sig på. Han ser varje körning som lika viktig, oavsett om det är får som ska transporteras eller långväga turister som letar upplevelser.
– Jag får en kick av att ge folk dessa upplevelser. Många utländska gäster säger att det inte går att få den här möjligheten någon annanstans. Men detta jobb kräver att man bjuder på sig själv och är en del av själva upplevelsen, inte bara har en passiv roll bakom rodret. Man måste tycka om människor för att det ska bli bra för alla, säger han.
Ett fungerande koncept
Ville Holmberg får ofta frågan om han planerar skaffa en större båt – och svaret är alltid nej. Han har hittat ett fungerande koncept som är hållbart. Ett av delmålen då Shiplandboattaxi startades var att ha ruljans fyra månader om året, och det målet är nu uppfyllt. En större båt till det han riktar in sig på nu skulle inte heller fungera.
– Går man upp i storlek blir även allting mycket dyrare. Att köra runt på mindre grupper skulle kosta mer än vad som är skäligt att ta betalt för. Nu kan jag ta i land i princip var som helst. Och har jag förfrågningar från större grupper jobbar jag gärna tillsammans med andra. Samma sak om uppdraget kräver en annan typ av båt eller på andra ställen runt Åland, så knyter jag ihop dessa med en passlig entreprenör. Jag har som princip att aldrig säga nej åt kunden även om jag själv inte kan ta uppdraget – utan försöker hitta en passlig lösning, säger han.
Mycket fritid till havs blir det dock inte, även om han spenderar väldigt mycket tid i båten. Merparten av hans resor har ett bestämt mål. I dag kan han dock börja skörda frukten av hårt arbete med marknadsföring och skapandet av en kundkrets, men han ser fortfarande att det är möjligt att lägga ner hur mycket tid som helst på företaget.
Som kommande projekt står även ett bord och några bänkar till skjulet på Lilla Båtskär. Detta för att göra det möjligt för besökare att vara i vindskydd och äta en bit mat om man tagit det med sig. Utvecklingsmöjligheter ser han i varje hörn, och han är redo att ta itu med dem.
– Man blir aldrig mätt på det här jobbet. Det är det som är så fantastiskt, säger han.