Antingen får landskapsregering och lagting besluta om en helt ny politik för skärgården, eller acceptera kravet på att inga nya nedskärningar får göras.
Det är slutsatsen i skärgårdskommunernas besked till trafikavdelningen och politikerna.
I går träffade de planenligt trafikavdelningen i Mariehamn.
TRAFIK Representanter från samtliga skärgårdskommuner träffade trafikavdelningen i lagtinget i går. Men redan innan mötet träffades delegaterna på Savoy för att enas om ett bemötande. Och det gick snabbt.
- Vi har enats om att vi inte kan gå med på några som helst inskränkningar i trafiken, så mötet på landskapet tror vi kommer att bli kort, sade Stig Brolin, (bilden) kommunstyrelsens ordförande på Kökar.
Men det kompakta motståndet mot ytterligare besparingar tycks ha tagit skruv. I trafikminister Veronica Thörnroos frånvaro deltog både finansminister Mats Perämaa och lantrådet Viveka Eriksson på mötet i självstyrelsegården. Och enligt dem kan man tänka sig att fördela besparingarna över en längre period. Det skulle i så fall innebära lindrigare följder, men alltså under längre tid.
- Det innebär i så fall att saken hamnar i ett annat läge, säger Stig Brolin.
Långt mellan parterna
Trots det är avståndet fortfarande långt mellan skärgårdskommunerna, som helst skulle vilja se en utökad färjetrafik, och landskapet som kräver kraftiga inbesparingar.
Kökars kommun lämnade in en skrivelse till landskapet under mötet. Man skriver bland annat att om inte landskapet kan stå för de kostnader som en levande skärgård kräver, kan man inte heller förutsätta att skärgården ska kunna fortsätta att generera inkomster till landskapet genom turism, lantbruk eller fiskodling. "Man kan i så fall inte ens förutsätta att det bor folk i skärgården. Då måste man i landskapsregering och lagting besluta om en helt annan politisk linjedragning och i så fall meddela den offentligt så att skärgården kan fatta sina egna beslut och agera enligt den", skriver kommundirektör Kurt Forsman (bilden) och Stig Brolin i brevet.
Slår ut samhället
- Som besparingarna ser ut nu kommer de att slå ut vårt samhälle. Vi kommer att slåss för vår överlevnad. Nu har vi krävt att man gör en total kostnadsanalys, där trafiken ställs mot de kostnader som blir följden när företag och privatpersoner förlorar möjligheten att verka och bo i skärgården. Där är vi beredda att sätta oss ned och räkna. Men man måste se till helheten. Vi tror inte att lagtingen vet vad de har bestämt; att besparingarna bara får göras på personalkostnaderna, inte på till exempel bränslekostnader eller andra besparingsmöjligheter, säger Stig Brolin.
I vilket fall som helst ska det inte vara någon tjänstemannafråga, menar han.
- Det måste flyttas högre upp. Det är en politisk fråga.
Samtidigt är det svårt för de som bor på fasta Åland att förstå följderna av besparingarna, menar han.
- Landskapet drar ju inte in vägen till Geta då och då. Den finns ju där hela tiden. För oss är det här ett synnerligen allvarligt läge. Alla turer har ju en funktion. De kanske ska passa med en Sverigebåt, komma med mjölk, fisk eller pendlare.
Fredrik Granlund