Landskapsregeringen (LR) har avslutat det avtal som tillät brand- och räddningsmyndigheterna att aktivera färjan Skarven nattetid på Föglölinjen vid behov. Tidigare kunde myndigheterna ringa för att få färjan att köra i en nödsituation, men den möjligheten är nu borttagen. Avtalet sades upp den 15 oktober.
Beslutet väcker oro på Föglö, särskilt kring vad som skulle hända om en större brand eller olycka inträffade. Föglö har en frivillig brandkår, men resurserna räcker inte till för att hantera större nödsituationer utan extern hjälp.
Isak Fyrvall, kårchef för Föglö frivilliga brandkår, är kritisk:
– Jag fick höra det via ambulansen först i morse (torsdag). Räddningsmyndigheterna fick informationen i går, de hade ingen plan för oss. Kommunen hade heller ingen aning. Det är väldigt anmärkningsvärt att vi inte informerats. Vi behöver veta hur de tänker hantera situationen, säger han.
– Hur ska vi kunna utföra vårt uppdrag om vi inte får hjälp? Våra resurser bygger på stöd utifrån, även nattetid.
Isak Fyrvall påpekar att den snabba tillgången till Skarven har varit en viktig del i att säkra räddningsinsatserna. Han lyfter också fram det faktum att det kan bli svårt att förlita sig på andra alternativ som helikopter.
– Det är tveksamt om helikoptern alltid kan flyga, och kostnaden är hög. Servicenivån försämras definitivt om vi inte har tillgång till Skarven, särskilt vid allvarliga händelser som husbranden vi hade i januari.
Kostat 150.000
Fredrik Pettersson, chef för infrastrukturavdelningen, försvarar beslutet och menar att servicen har varit både onödig och kostsam.
– Vi ser över alla kostnader och har noterat att servicen använts väldigt sällan, färre än fem gånger per år. Vi bedömer att det är oansvarigt att behålla en så pass kostsam tjänst, eftersom vi kan aktivera färjan vid force majeure, säger han.
Kostnaden för att ha servicen uppgick till över 150.000 euro per år, en summa som Pettersson anser att skattebetalarna inte borde behöva stå för. Han påpekar också att andra skärgårdskommuner, som Brändö och Kumlinge, inte har något liknande arrangemang.
– Föglö är inte unik i detta avseende. Om en nödsituation uppstår kan vi mobilisera hjälp snabbt och färjan kan aktiveras genom vår driftsentreprenör, Ansgar. Dessutom finns sjöräddningen och andra resurser som är ännu snabbare, säger han.
Fredrik Pettersson menar att invånare på Föglö inte behöver vara mer oroade än på andra öar.
– Det tar också tid för Mariehamns brandkår att nå Geta. Vi måste sätta detta i perspektiv. Det är helt enkelt oansvarigt att inte ta bort servicen som knappt används.