Det fins ett brett stöd i lagtinget för att godkänna förslaget till åländsk talerätt i EU.
- Centern bedömer det som politiskt klokt att acceptera förslaget, säger Harry Jansson (C) och tar skarvjakten till hjälp.
LAGTINGET En majoritet på 25 ledamöter i lagtinget är beredda att godkänna den ändring av 59 paragrafen i självstyrelselagen som innebär att Åland får talerätt i EU:s domstol.
Lagutskottet har behandlat förslaget och föreslår godkännande, även om man påpekar att Åland bara får en begränsad talerätt och att förslaget borde ha varit mer långtgående.
- Detta är ett steg på vägen, inget slutmål, säger Gunnar Jansson (Lib).
Skarvjakten
Också Centern stöder förslaget. Ett nej nu skulle betyda att vi under en lång tid framöver skulle få leva utan ett förbättrat EU-försvar, påpekar Harry Jansson (C).
Mot bakgrund av att Åland på nytt kan hotas av EU-sanktioner på grund av jakten på skarv skulle det enligt Centern vara oklokt att inte ta vara på de förbättringar som förslaget innebär.
Inga fler snusfall
Eftersom Finland inte kommer att gå med på att talan väcks mot Åland utan att först ha fått klartecken från landskapsregeringen (LR) kan turerna från snuskonflikten inte att upprepas, enligt Harry Jansson.
- Ett framsteg är också att Ålands synpunkter alltid ska föreläggas EU-domstolen. Lika viktigt är att en åländsk representant alltid kommer att ha rätt att delta i domstolens muntliga handläggning av åländska ärenden, säger han.
Dörren inte stängd
Också Socialdemokraterna och Frisinnad samverkan stöder förslaget till talerätt.
- Målet är att Åland får representera hela Finland i domstolen om tvisten gäller åländsk behörighet. Det är målet och dörren är inte stängd för det, anser Barbro Sundback (S).
För Frisinnad samverkan är det aktuella förslaget tillräckligt just nu även om man inte till alla delar är nöjd.
Sista steget
Desto mer missnöjda är däremot de obundna.
- Förslaget innebär ingen förbättring jämfört med dagens praxis. Godkänner vi detta är det sista steget på vägen, hävdar Danne Sundman (Ob).
Han ondgör sig framför allt över att Finland kommer att föra fram sin åsikt och tolkning i domstolen i de fall Åland och Finland är oense. Harry Jansson gick i polemik:
- Men kom ihåg att också Ålands synpunkter alltid kommer fram i domstolen och att Finland inte kan medge talan riktad mot Åland utan Ålands medgivande. Detta måste ju ändå ses som framsteg!
Polemik med Åf
Men övertyga Danne Sundman, det lyckades Harry Jansson inte göra. Han gick också i polemik med sin förra partibroder Anders Eriksson (Åf) som också han vill förkasta förslaget.
- Åland kan inte själv föra sin talan. Det sker med Finlands goda vilja, sa Eriksson.
Enligt honom är Centerns vilja att acceptera en talerätt som inte är fullständig ett exempel på Centerns vinglande.
Kerstin Österman