Journalisten och ledarskribenten Jan-Erik Andelin vid Hufvudstadsbladet (Hbl) skriver i ett reportage i söndagens Hbl om vapnens oväntade vägar in i ”skjutvåldets Sverige”.
Han besöker den svenska Tullen i Värtahamnen i Stockholm, samma plats där en på Åland skriven person för två år sedan körde av Tallinnfärjan med band annat åtta handeldvapen i bagaget.
Ålandstidningen har tagit del av domen från Stockholms tingsrätt mot den på Åland skrivne mannen. Efter en lång och omfattande rättegång som samtidigt behandlade sju andra åtalade män, varav totalt fyra med finländskt medborgarskap, dömdes den åländske mannen till fyra års fängelse.
Han dömdes för fem av totalt sju åtalspunkter, bland annat ansåg tingsrätten att han gjort sig skyldig till grovt vapenbrott, anstiftan till grov smuggling och grovt brott mot lagen om krigsmateriel.
Pistol i byxan
Själv förnekade han brott i tingsrättsförhandlingarna samt bestred omständigheterna i alla utom en åtalspunkt. Mannen erkände sig nämligen skyldig till smuggling och innehav av vapen.
Ålänningen som varit företagare i byggbranschen körde år 2017 av en färja i Stockholm, avresan gick från Tallinn där han enligt domen ska ha införskaffat vapnen. I en ryggsäck hittade Tullverket i Sverige sju turkisktillverkade Stalkerpistoler av start- och signalmodell samt 188 tillhörande patroner.
En åttonde pistol påträffades samtidigt nertryckt i mannens byxlinning. Vapnen hade han, enligt egen utsago till myndigheter i Sverige, köpt i Tallinn och fört till Sverige för att sälja vidare.
Två av pistolerna planerade han behålla för sig själv, detta som skydd efter att ha kommit på kant med en av de nu åtta dömda männen.
Pistolerna byggdes, enligt Stockholms tingsrätt, på ett systematiskt och omfattande sätt, om till skarpa skjutvapen av vapenligan. Något man bevisförde genom beslagtagen rekvisita och utrustning från en lada de hade hyrt.
Avlyssning och spaning
En av männen i härvan hade nämligen, enligt domen, arrenderat ladan på en avlägsen och isolerad plats i syfte att använda den som verkstad och för social samvaro.
Ladan fungerade också som förvaringsplats för vapnen, fem av dessa hittades gömda i några fåtöljer i den på Åland skrivne mannens del av utrymmet, själv förnekar han all kännedom om pistolernas väg till möbeldynorna.
Den svenska Polismyndigheten bedrev omfattande spaning mot ladan samt hemlig kameraövervakning och telefonavlyssning som sedermera användes som bevisföring i rättegången.
De ombyggda pistolerna kunde laddas med en så kallad dank, en stålkula laddad i en blank patron. Något som den vapenintresserade ålänningen kände till, enligt domen.
Vid en husrannsakan beslagtogs utöver vapen, vapendelar och verktyg även utrustning och rekvisita för räffling av pipor med mera.
Åländsk polis involverad
Den nu dömde ålänningen har även beställt vapenpipor från ett företag i Esbo i Finland, piporna ska ha levererats till en åländsk adress där de i ett senare skede påträffades av åländsk polis och överlämnades till svenska myndigheter.
Vapenpiporna kräver tillstånd i Sverige men inte i Finland, varför de lämnades utanför åtalet men ändå åberopades under rättegången för att styrka ålänningens vapenverksamhet.
I januari 2018 frihetsberövades ålänningen av svensk polis, han satt anhållen och senare också häktad ända fram till rättegången åtta månader senare. När han greps påträffades en nyckel till lokalen i ladan, bland hans tillhörigheter.
De vapen som nu förverkats av den svenska staten hade huvudsakligen införskaffats från Tyskland och Estland.
De åtta åtalade dömdes alla till fängelsestraff från ett år och uppåt för såväl narkotikabrott som smuggling och grova vapenbrott. Det längsta straffet, fyra års fängelse, fick mannen skriven på Åland.
(Foto: Stockholms hamnar)
Peter Pussinen