Ålands skogar har inte sett en splitterny skördare rulla in bland stammarna på mer än tio år, men nu finns den, EcoLog 509F som modellen heter. Skördaren är utrustad med den allra senaste tekniken samt med bredare och större däck och ett avgasreningssystem som skonar miljön på ett helt annat sätt än tidigare generationers skogsmaskiner.
– Den här har en steg fem miljömotor som drar betydligt mindre bränsle och ger ett mindre utsläpp i naturen, säger Dan Lindroos.
Effektiv arbetshäst
Ålandstidningen besöker skogen i Vestansunda, Jomala, där den nya maskinen avverkar sina första åländska träd. Helge Lindroos hoppar in i den klargula hytten på maskinen och visar hur det går till. Som oinsatt är det lätt att förvänta sig ett enormt maskinbuller och andra högljudda arbetsmoment, men allt går förvånansvärt tyst till. Den tio meter långa bommen sträcker sig ut och greppar ett enormt träd en bit från marknivå och det 25 tum långa motorsågssvärdet gör en kort historia av stammen. Ett lätt spånmoln yr i luften och tre sekunder senare ligger trädet i en vågrät position. Ytterligare ett tiotal sekunder efter det ligger trädet kvistat och uppkapat i fyra meter långa stockar – det är en imponerande syn.
– Ja, det är en effektiv arbetshäst det här, säger Helge Lindroos när han tar sig ner ur förarhytten.
Tänker på mångfalden
RH-Traktor fäller i genomsnitt 400 kubikmeter skog per dygn, dels virkestimmer och dels massaved samt övrigt som går till flisenergi. Det enda som lämnas kvar efter maskinens framfart är fröträd och döda stammar.
Vilka träd som lämpar sig som fröträd avgör entreprenören själv baserat på erfarenhet.
Handlar det om ett visst antal träd per hektar?
– Vi brukar oftast gå på avstånd och lämnar fröträd var 15:e till var 20:e meter åt alla håll.
Döda och torra stammar lämnas med biodiversiteten i åtanke.
– Skalbaggar och andra insekter ska ha sitt. Och vi har ändå inte så stor nytta av sådana stammar. Mångfald är också viktigt.
Stor investering
Er förra skördare var av årsmodell 2011. Vilka är de största skillnaderna mellan den och den nya?
– Den går ju betydligt tystare och mjukare och så har den nya större hjul som ger en annan bärighet. De större hjulen kunde vi själva välja i och med att vi köpte den helt ny.
Hur mycket behöver man öppna plånboken för att skaffa ett vidunder som det här?
– Ganska mycket, det handlar om en summa över 300.000 euro plus moms. Men vi tror och hoppas att det ska vara värt investeringen.
Med i terrängen finns också Ålands skogsindustriers skogschef Oskar Qvarnström som tillägger att han gläds över entreprenörer som vågar satsa på det här viset.
– Det fanns ju en viss oro efter Alfrida att det inte skulle finnas tillräckligt med skog att avverka, men faktum är att det finns lika mycket nu som innan stormen, säger han och fortsätter:
– Satsningen visar på en framtidstro, vilket i förlängningen betyder att vårt samarbete kan fortsätta en lång tid framöver.
Vad hade Alfrida för effekt på efterfrågan av åländskt virke?
– Den har till och med ökat, entreprenörerna får gå hårt året runt, vilket är positivt. Annars betalar sig inte maskiner som den här.
Ny terräng
När skördaren har gjort sitt i ett område körs timmer, barrved, björk och löv ut i olika travar. Efter det kommer timmerbilar och hämtar hela rasket. Rishögar får ligga kvar i skogen till sommaren, varefter man kör ihop riset i stackar längs skogsvägarna. Därefter tas högarna om hand för att bli flisenergi.
Den guidade turen i Jomalaskogarna är över för den här gången. Vi tar oss tillbaka till bilarna genom en helt annan terräng än den vi passerade när vi kom. En hinderbana bestående av stockar och rishögar har ersatt den skog som stod i vägen vid ankomsten, men förutsättningarna för en ny tillväxt har som sagt redan skapats av avverkarna.
Åländskt timmer
Den åländska växtsäsongen som pågår långt in på hösten resulterar i att åländskt grantimmer håller en mycket hög kvalitet. Timret är tätare, hårdare och mer hållfast än timmer från andra delar av världen.
Massaved kapas i tre meter långa bitar. Timmervirke kapas i bitar från 3,70 meter upp till 5,50 meter. Kvisttäthet och rakhet avgör timmerlängderna.
Källa: Ålands skogsindustrier.En helt ny skogsmaskin, eller skördare avverkar sedan en och en halv vecka timmer i de åländska skogarna. Det är bolaget RH-traktor som ägs av far och son Helge Lindroos och Dan Lindroos som satsar på framtidens skogsbruk.