– Man kan inte titta bara på antalet prov utan vi måste se vad de olika skolorna förväntar sig av eleverna, säger Strandnäs rektor Linus Blomster.
I mitten av oktober uttalade Strandnäs högstadiums elevråd sig om att skolan hade märkbart fler skriftliga prov än stadens andra högstadier, och att detta uppfattades som ett stressmoment av eleverna.
– Vi har 16 prov under hela höstterminen, och fler än så om man läser språk som tyska eller franska, sa elevrådsrepresentanten Julia Rosenkvist till Ålandstidningen.
Hon hade då jämfört provlistan med Övernäs högstadiums, där man under samma period bara hade åtta prov.
Ett flertal elever sade till Ålandstidningen att de hade svårt att hinna med sina fritidsaktiviteter, och att det inte fanns någon tid för återhämtning.
Bildningsnämnden har nu tagit upp frågan, och enligt Strandnäs skolas rektor Linus Blomster ska man under resten av höstterminen tillsammans med de andra högstadierna utvärdera frågan.
– Vi ska sätta oss ner på skolledarträffar och diskutera och jämföra provlistorna. Det här är ett arbete som påbörjas nu, och vi har som en del av det också samlat elevrådet.
Förväntningar kan skilja
Enligt Linus Blomster blir det missvisande att bara titta på antalet prov.
– Vi tror att provlistan är ett bra pedagogiskt hjälpmedel som gör att eleverna kan planera sitt arbete över terminen långsiktigt. Vi måste se om det faktiskt finns en ojämlik fördelning.
Om Strandnäs har dubbelt så många prov som Övernäs talar väl det för en tydligt ojämlik fördelning?
– Det är lite mer komplext än så. Inom ett ämne kan man till exempel dela upp ett större prov i två mindre, och då ser det ut som att arbetsmängden blir större, medan belastningen i själva verket kan vara den samma. Det vi måste jämföra är om det mellan skolorna ställs ojämlika förväntningar på eleverna, säger Linus Blomster.
Diskussionerna ska i första hand involvera skolornas ledare, lärarkårer och elevråd.
– Hur vi bedömer elever är en pågående process. Vi har en ny läroplan och en tanke om att vi vill låta elever visa sin kunskap på olika sätt, eftersom elever också kan ha olika typer av kompetens. Om vi kommer fram till att vi kan behöva ta in hjälp eller kunskap utifrån i ett senare skede ska vi förstås göra det, säger han.
Det finns i nuläget ingen fast tidsplan för när arbetet ska vara färdigt, men Linus Blomster säger att det vore lämpligt att utvärderingen är klar i samband med att provlistan för vårterminen ska fastställas.