Många ålänningar som har testats positivt för covid-19 har i dagarna fått ett sms från ÅHS där familjemedlemmar uppmanas sätta sig i karantän. Enligt sms:et ska de smittade också själva ta kontakt med personer man har träffat. Däremot skriver ÅHS inte vilka instruktioner man ska framföra till personerna.
Smittskyddsläkare Jun Nagamori säger att det har hänt jättemycket i smittspårningen de senaste två veckorna och att smittspårningen inte hinner mer i de snabba svängarna.
– I stället har man tänkt att det är viktigt att snabbt få ut sms till de som har testats positivt. Därför skickas det snabbt ut en uppmaning att isolera sig i tio dagar, räknat från de första symptomen.
Efter det inledande sms:et dröjer det cirka två dagar tills smittspårningen tar kontakt med smittade.
– Just nu ligger man back med cirka 250 fall som man jobbar med.
Enligt Jun Nagamori uppmanas familjemedlemmar, i sms:et, att sätta sig i karantän, och när smittskyddet tar kontakt, två dagar senare, ordnar man med beslutet som också berättigar till ersättning för inkomstbortfall.
– Den explosiva smittspridningen gör att vi fokuserar på att smittspåra familjemedlemmar. I övrigt uppmanas de smittade själva att informera sina kontakter, de bedöms som lite lägre exponerade.
Intyg från smittskyddet krävs
Av frågeställningar som flyter in till Ålandstidningen att döma råder det viss oklarhet kring vad som gäller när man väl har testat sig för covid-19 – speciellt om testet är negativt.
Får man exempelvis lön under den tid man stannar hemma i väntan på ett testsvar om svaret sedermera visar negativt?
Svaret beror på vilken arbetsgivare man har. Men generellt skrivs inget sjukintyg ut för tiden man väntar på testsvaret. I stället förväntas yrkesgrupper som har möjlighet, att arbeta på distans. Har man ett yrke där distansarbete är omöjligt, betalas generellt ingen lön ut – om inte annat överenskommits med arbetsgivaren.
Vid ett positivt testresultat skriver en smittskyddsläkare ut ett intyg som berättigar till dagpenning vid smittsam sjukdom från Folkpensionsanstalten (FPA) som ersättning för inkomstbortfallet.
Det är också möjligt att få dagpenning för vårdnadshavare till barn under 16 år om barnet har förordnats karantän eller isolering.
Mer information om ersättningsmöjligheter finns på FPA:s webbsidor.
Du kan få dagpenning vid smittsam sjukdom som:
• Arbetstagare som av smittskyddsläkare har förordnats stanna hemma från sitt arbete, hållas isolerad eller i karantän.
• Vårdnadshavare till barn under 16 år som av smittskyddsläkare har förordnats att i karantän eller isolering.
Du kan inte få dagpenning vid smittsam sjukdom om:
• Du arbetar på distans och det inte uppstår något inkomstbortfall.
• Du har semester eller är permitterad och det därför inte uppstår något inkomstbortfall.
• Du håller dig i frivillig karantän på rekommendation av exempelvis arbetsgivaren, läroanstalten eller regeringen.
• Du väntar på resultatet av ett covid-19-test hemma och du inte har något beslut om karantän av smittskyddsläkare.
Källa: FPA