Efter sju sorger och åtta bedrövelser, eller åtminstone ett halvårs försening, är den nya landskapsfärjan leveransklar.
Nästan. Det återstår fortfarande en del arbete, men nu handlar det bara om veckor, lovar varvet.
I går döptes fartyget i närvaro av en åländsk delegation.
Ålandstidningen var på plats.
SJÖFART Klockan 11.00 lyfte det chartrade Air Åland-planet med riktning Klaipeda från Mariehamns flygplats. Ombord fanns 23 representanter för landskapsregeringen och ett antal inbjudna gäster.
- Att vi kommer hit är en viktig gest mot varvet, att de har rott i land det här. Hade vi inte kommit hade de känt sig förödmjukade. Bara från Litauiskt håll kommer 150 personer till namngivningsceremonin, säger Niklas Karlman, trafikchef på Landskapsregeringen.
Att det var en stor begivelse för Western Shipyard stod hur som helst klart. 150 personer var tilltaget i underkant. Man hade till och med lyckats få stadens borgmästare,
Massiv insats
Drygt 30 underleverantörer har medverkat vid konstruktionen, och 150 varvsarbete, konsulter och installatörer har varit med och byggt fartyget.
Särskilda krav har också ställts på fartyget, enligt varvets representanter. Skälet är rutten Skarven ska trafikera. Eftersom hon måste kunna passera farleden mellan Svinö och Degerby i alla väder och vid alla isförhållanden måste hon dels vara isklassad, dels kunna forcera höga isvallar.
Dessutom har hon redan från början anpassats till de nya EU-krav som säger att alla passagerarfärjor måste ha hissar för rörelsehindrade.
Lösningen med motornaceller gör färjan också extremt lättnavigerad. Nacellerna kan vridas runt sin egen axel och alltså fungera som stävpropellrar vid angöring.
Eller som varvets högste representant uttryckte det:
- Fartyget utgör förkroppsligandet av de högst utvecklade mänskliga sinnena.
Av tradition alltid fågelnamn
Därefter fick "Ålands premiärminister", så uttryckte de sig, Viveka Eriksson ordet:
- Vi är glada över att kunna ta del av den här namngivningsceremonin. Landskapsfartyg i den åländska skärgården har alltid av tradition fått fågelnamn. Snart får vi veta vilket namn fartyget fått, men jag försäkrar att det är efter en fågel som är vanlig i våra vatten.
Hon passade också på att tacka varvet för samarbetet, och gjorde sitt bästa för att bättra på förhandlingsläget när skadeståndet för förseningen ska förhandlas fram:
- Det här är vårt senaste fartyg, men knappast vårt sista.
Varpå minister Runar Karlssons hustru Susanne klippte av ett blått band som fick en ställning med en fasttejpad champagneflaska att fällas ned över skrovet. Skarven är därmed döpt.
Tar sig överallt
Fartygets befälhavare, Christer Fellman, gick omkring i uniform och inspekterade stolt sitt nya befäl.
- Nå, jag har förstås varit här och övervakat det här redan från projektstadiet. Men man är alltid nöjd när det börjar närma sig slutet.
Utrustningen får bryggan att likna något ombord på ett rymdskepp. Det finns inga rattar och praktiskt taget inga analoga instrument någonstans. Instrument som tidigare fått samsas i rader är ihopsamlade till några få bildskärmar, precis som ett flygplan har en enda huvuddisplay i stället för massor av instrument överallt.
Befälhavare Fellman tittar sig nöjt omkring.
- Man får lov att vara nöjd med den tekniska utrustningen, den är verkligen sista skriket.
Men det har ju varit en del problem..?
- Jo, värst har det varit med sprinklersystemet. Det har man ju fått riva ut och göra om helt. Och så är det lite andra grejer som har försenats också.
Hur kör ni hem färjan? Över havet eller krånglar ni er runt i skärgården?
- Du, den här kan man köra vart som helst i världen med. Det är inga problem alls.
Ålandstidningen