Från och med den 1 augusti får alla med jaktkort och jakträtt bedriva skyddsjakt på skarv. Någon övre gräns på hur många fåglar som får skjutas finns inte, utan jakten tillåts fortgå tills skarven inte längre utgör ett problem.
JAKT I och med att skarven ökat väldigt i antal de senaste åren har den börjat utgöra ett allt större problem för Ålands fiskare. I fjol inleddes ett försök med skyddsjakt på skarv på Åland. Den 30 juni i år fattades ett beslut om förnyad skyddsjakt. Ett beslut som, beroende på de åländska jägarnas jaktlycka, kan innebära att skarven försvinner som ett problem från Åland.
Skyddsjakten inleddes redan den 1 juli, men fram till den 31 juli är jakten, liksom i fjol, ganska begränsad. Eftersom det är häckningstid får den bland annat endast bedrivas inom 300 meter från en registrerad fiskares yrkesredskap eller inom 300 meter från präglings- och odlingskassar. Vettar får heller inte användas.
Friare jakt
Mellan den 1 augusti 2009 och 31 januari 2010 är jakten däremot betydligt friare. Under denna period får jakt bedrivas av alla som har jaktkort och jakträtt på områden där jakt bedrivs. Det blir även tillåtet att använda vettar. Ett krav är emellertid att skarven i möjligaste mån ska tillvaratas som en ätbar fågel och alla skjutna fåglar ska dessutom redovisas.
Beslutet om de nya riktlinjerna fattades under en enskild föredragning av näringsministern Jan-Erik Mattsson (C). Detta efter att näringsutskottet ställt sig positivt till en utökad skyddsjakt på skarv.
En listig fågel
Orsaken till att näringsutskottet tog upp frågan är att Fredrik Karlström (Ob) lämnade in en hemställningsmotion om fortsatt och utökad skyddsjakt på skarv.
-Åland är en föregångare när det gäller skyddsjakt på skarv. I Finland har man inte lyckats fatta ett sådant beslut, säger Anders Englund (C), ordförande i näringsutskottet.
Jakten får fortgå tills skarven inte utgör något problem längre, men Jan-Erik Mattsson säger att det är för tidigt att ropa hej än.
-Näringsutskottet har gjort bedömningen att 1.000 fåglar borde skjutas, men skarven är en listig fågel och är inte så lätt att skjuta. Det är svårt att skjuta fler än några stycken vid varje jakttillfälle.
JAKT Det är en nöjd Fredrik Lundberg som kan konstatera att det nu finns alla förutsättningar för att ta itu med den fågel som utgör ett stort bekymmer för många fiskare på Åland.
-Det är i allra högsta grad ett välkommet beslut. Det finns tidvis mycket skarv på Åland. Denna typ av jakt pågår på alla andra håll, utom i Finland. Vi hade en begränsad skyddsjakt i fjol, på 100 fåglar, och det gav ett gott resultat.
Ny vårjakt
Fredrik Lundberg säger att problemen med skarven uppstår lokalt där det tidvis kan kan samlas otroligt mycket skarv inom ett visst område.
-Skarven ställer även till problem för husbehovs- och sportfiskare, så det är ett mycket bra beslut.
Hur många skarvar måste skjutas för att de inte ska utgöra ett problem?
- Det är mycket svårt att säga, men det kan röra sig om ett par tusen kanske.
Skarven lär ska vara rätt svårt att jaga. Fixar de åländska jägarna att skjuta tillräckligt många?
-De måste lära sig, men jag tror säkert de fixar det. Sedan vore det bra om man kunde jaga skarv på våren också. Det är mycket skarv här då och det skulle kanske kunna fungera som en ersättning för den vårjakt på sjöfågel vi gått miste om.
Ålandstidningen