Att ett demenscenter ska byggas är klart sedan i juni. Då bestämde nämligen fullmäktige att staden ska förverkliga ett nybygge i egen regi.
Demenscentret ska ha 60 platser och stadsstyrelsen fick i uppdrag att inleda planeringen och att, inom september månad, komma tillbaka till fullmäktige med ett underlag för beslut om placering antingen i Mariepark eller i Apalängen.
Stadsdirektör Arne Selander berättar att enklare skissritningar har beställts från två olika konsulter, liksom en bedömning av tomt- och byggnadsförutsättningarna.
– Skisserna borde komma senast i början av nästa vecka.
Föreslår ny plats
Samtidigt har fullmäktigeledamoten Barbro Sundback (S) nyligen lämnat in en motion. I den föreslår hon att planeringen av ett demenscenter ska kompletteras med en utredning om förutsättningarna att i stället bygga på stadens tomt på Ytternäs ängar. Om det skrev Ålandstidningen i går.
Styrelsen har remitterat motionen till äldreomsorgsnämnden för vidare beredning.
– Men det är viktigt att säga att motionen inte bara innehåller en placering, utan också ett helt annat koncept med en demensby. Det är något annat än det fullmäktige sagt tidigare. Men det får nämnden yttra sig över, säger Arne Selander.
Barbro Sundback skriver ju ”demensby/center” i motionen?
– Ja, det kan hända.
Att, som föreslås i motionen, komplettera utredningen även med Ytternäsalternativet, kan bli tajt. Tanken är nämligen att stadsfullmäktige ska ha ärendet Apalängen – Mariepark på sin agenda den 24 september.
– Jag ska inte föregripa något. Tidsmässigt är det lite av en utmaning, men vi får se hur det blir, säger stadsdirektören.
Plus- och minus
Roger Jansson (MSÅ) är äldreomsorgsnämndens ordförande. Han ledde också Demenscenterkommittén vars rapport blev klar tidigare i år.
En variant, säger Roger Jansson, är att nämnden tar fram en plus- och minuslista för Ytternäsalternativet, samt begär ett utlåtande från stadsarkitekten och eventuellt även till exempel av vårdpersonalen. Frågor som är relevanta att då titta på är allt från stadsplane- och trafikfrågor till klienternas situation.
Hinns det med?
– Det viktiga är att det här inte ytterligare försenar projektet. Vi har redan tappat många år på grund av långsamhet i beslutsprocessen och andra orsaker.
Vad tycker du personligen om alternativet Ytternäs ängar?
– Det är inget dåligt alternativ, men det är inte så hemskt mycket bättre eller sämre än vad de två andra är.
Att gå in för en demensby, som lyfts i motionen, vore däremot för kostsamt för staden, säger han.
– Det är ett helt annat koncept än det vi är ute efter i Mariehamn. Byarna är som små städer som innehåller kringservice, butik och så vidare. Det blir en annan investeringsnivå då. Ska vi bygga en demensby på Åland ska det vara en allåländsk sådan där alla kommuner, landskapet och Kommunernas socialtjänst är med.