Varje dag går minst 80 lastbilar fulla med snö till Korrvik, där snön dumpas.
Snöberget har växt rejält de senaste veckorna.
Men det är helt i sin ordning.
-Så här har vi gjort i alla tider, säger stadens snöbortforslingschef Kaj Herlin.
MARIEHAMN Det är verkligen ett snöberg. Står man på kanten av berget och tittar ned mot vattnet - eller isen snarare - blickar man åtminstone fem-sex meter rakt ned, det är ungefär som att stå på taket till ett trevåningshus.
På andra sidan berget går vägen runt Korrviks fiskehamn, och där stjälper lastbilarna av sin last.
Men exakt hur många lass det har hunnit bli vet inte Varggropens Sand som kör bilarna. De vill överhuvudtaget inte säga något om transporterna.
Kaj Herlin, chef för snöbortforslingen på Mariehamns stad, har inga exakta siffror på hur mycket snö man har dumpat i Korrvik, bara att det är mycket. Väldigt mycket.
- Vi hade en som började räkna, men han gav upp, säger han skämtsamt och tillägger:
- Alltså, vi har fyra lastbilar som kör i skytteltrafik. Varje lastbil tar tre lass i timmen och de kör i kanske sju timmar per dag effektivt. Varje lastbil tar drygt tio kubikmeter snö ...
Runt 800 kubikmeter per dygn då?
- Ja, lite drygt. Säg 1.000 ungefär då.
Men att dumpa allt i Korrvik är inget hafsbeslut antar jag. Ni har kollat med miljömyndigheten att det är så här man ska göra ..?
- Nej, det har vi inte gjort. Vi har dumpat till havs i alla tider. Tills nyligen dumpade vi i Västerhamn där färjorna lägger till, men sedan stängslade de in sig och då har vi kört till Korrvik i stället.
Men snön är ju smutsig, med sand och sånt.
- Njäe, lite sand är det kanske. Men inte så mycket. Och grus kommer ju också från naturen. Ska man resonera så kan man ju säga att det blir smutsigt när det snöar till havs också då.
Ålands miljö- och hälsoskyddsmyndighet håller med.
- Nej, det är ju nysnö det handlar om. Förr eller senare hamnar det i sjön ändå när det smälter. På andra orter med väldigt hög trafikbelastning kan man tänka sig att det finns rester från bromsbelägg, oljespill och så vidare i massorna, men här är inte belastningen speciellt hög, säger miljöskyddsinspektör Ulf Simolin på ÅMHM.
Men några prover har man inte tagit.
- Jag har faktiskt inte hört talas om det här problemet förut. Så vitt jag vet har det inte gjorts någon provtagning på de snömängder som tippats.
Jag påstår inte att det skulle vara något problem. Jag undrar om ni ser det som ett problem.
- Det är väl kanske något vi kan titta på. Men jag har svårt att tänka mig att det skulle vara några större föroreningar i snön.
Fredrik Granlund