Framtidens frisörer med fingertoppskänsla utbildas vid Ålands yrkesgymnasium. Två dagar i veckan läser de teori, medan övriga veckan ägnas åt praktiskt lärande ute på fältet eller på skolas egen salong Axicia.
När Ålandstidningen kommer på besök hos en av grupperna går de just nu en kurs i försäljning.
– Den handlar mycket om att läsa av kunder, säger Linnéa Damm.
De flesta som går kursen är inne på sitt andra läsår av tre. Men vissa av dem har studerat tidigare, och går därför en skräddarsydd utbildning i snabbare takt. En av dem är Linda Mari Lindfors, som har ett yrkesliv som barnträdgårdslärare och vårdare bakom sig. Nu sadlar hon om till frisör.
– Jag har alltid funderat på att bli frisör, och nu blir jag det. Jag tycker om blandningen av det kreativa och det sociala, säger hon.
Ida Helin studerade tidigare till vårdare, men har också länge känt en dragning till frisöryrket.
– Jag har alltid varit intresserad av hår och tänkt att det skulle passa mig, säger hon.
De andra i gruppen sökte sig till frisörprogrammet direkt efter grundskolan.
– Jag vill ha ett socialt yrke där man träffar människor. Vilka man möter under en arbetsdag kan variera väldigt mycket, säger Linnéa Damm.
– Min moster är frisör, och jag har sett upp till henne sedan jag var liten. Jag har fått bilden av att det är ett väldigt roligt jobb, säger Melissa Åberg.
– Jag har varit lite intresserad hela min barndom. Jag gillar att man jobbar praktiskt, säger Nea Karlsson.
– För mig var valet inte helt självklart. När jag gick i nian visste jag inte riktigt vad jag skulle söka. Till slut föll valet på att gå något roligt som jag är intresserad av i stället för en mer teoretisk utbildning, säger Jennifer Backman.
Populär linje
Konkurrensen om utbildningsplatserna är hård. Frisörprogrammet har varje år närmare 20 sökande, endast fem tas in. Arbetsmarknaden är het och efterfrågan på frisörer är högre än på många år.
– Det stämmer. Det är brist på utbildade frisörer, framför allt i Skandinavien, säger frisörläraren Jonna Karlsson.
Yrket passar den som vill ha ett kreativt jobb där man jobbar med människor.
– Den sociala kompetensen är en viktig nyckel för att lyckas som frisör. Det är ett praktiskt hantverk där man lär sig tekniker, men utbildningen innefattar också en hel del teori. Det är ett givande jobb, men man måste komma ihåg att ta hand om sig själv för att orka. Det är fysiskt och ergonomiskt krävande.
Utbildningen består av lika delar teori, övning och praktisk träning på kund. Kontakten med kunder kommer in tidigt i utbildningen, parallellt med att man lär sig det tekniska.
– Redan efter en månad får man börja jobba på kund. Först schamponering och vård, sedan får man långsamt göra mer och mer, säger Melissa Åberg.
– Klippningar lär man sig redan under årskurs ett. Men då får man mycket vägledning av handledaren. Senare under utbildningen hjälper de mer till med färg och form, säger Linnéa Damm.
För att kunna ta examen behöver man praktisk erfarenhet, något man får i skolans egen salong Axicia som håller öppet på torsdagar och fredagar.
– Kunder kan inte räkna med att få en salongsbehandling på samma sätt som hos en vanlig frisörsalong, eftersom det är handledd undervisning på samma gång. Första klippningarna kan ta ett par timmar. Men när man avancerar går det snabbare, säger Jonna Karlsson.
I Axicia finns handledarna Peter Enberg och Sofia Sommarlund tillgängliga som stöd för eleverna. De har mångårig erfarenhet av yrket och att driva egen salong. Rosina Lehto är programansvarig för frisörutbildningen och Rebecca Nyroos håller i teoretiska delar av utbildningen, även de har lång erfarenhet av branschen.
Tro på sig själv
På väggen i salongen sitter ordet ”believe” uppsatt som en påminnelse om att tro på sig själv.
– Som frisör måste man våga lita mycket på sig själv. Det tycker jag kan vara svårt, säger Nea Karlsson.
– Lärare och handledare finns för att stödja en i det. Gruppen stöttar också varandra, man hjälps åt inom ett arbetslag, säger Jonna Karlsson.
En vanlig väg efter examen är att börja som anställd på en salong, sedan hyra stol inom ett etablerat företag för att till slut bli egen företagare.
– Det känns som den säkraste vägen är att börja som anställd, för att sedan se var livet tar en, säger Linnéa Damm.
– Man kan fortbilda sig i många riktningar. Branschen är bred och det finns många möjligheter, säger Jonna Karlsson.