Mitt under ett regnoväder i augusti drabbades affärsfastigheten i Dalkarby som inrymmer Würth-butiken av brand.
– Det var likströmsbrytaren till solpanelerna som började brinna. Lyckligtvis upptäcktes det i tid. Efter det byttes brytaren ut mot en helt annan typ och monterades på en annan plats. Trots det började även den brinna bara ett par veckor senare. Även då var det regnväder. Det är väldigt konstigt att det kan bli brand när panelerna inte borde ge någon effekt, säger Johan Fjäder, som äger den aktuella fastigheten.
Han har nu plockat bort hela anläggningen från huset.
– Jag tänker inte ta risken att det börjar brinna en tredje gång, säger Johan Fjäder som ser en uppenbar risk med dylika anläggningar.
– Den senaste branden i ett egnahemshus inträffade när det var mörkt och regnade. Det betyder att det finns ett uppenbart problem – det kan börja brinna var som helst. Då hjälper det inte med besiktningar. Även företagen som säljer systemen måste hålla en nivå så att inte folks hem brinner ned. Nästan gång kanske någon brinner inne.
Överväger lagstiftning
Det finns skäl att se över kraven på solenergianläggningar. Det säger kansliminister Harry Jansson med anledning av den senaste tidens bränder.
Ålandstidningen rapporterade i går om att det förekommit fyra bränder i solpanelanläggningar. När landskapets stöd avskaffades i början av det här året upphörde även kravet på en opartisk besiktning av anläggningarna.
– Det kanske var en oförutsedd konsekvens. Vi måste ta en diskussion med tjänstemännen kring det här och titta på möjligheterna att återinföra besiktningskravet via lagstiftningen.
Han anser att utvecklingen är oroväckande med tanke på att det finns höga målsättningar för en utbyggnad av solenergin.
– Även om det alltid kan ske mänskliga misstag så finns det skäl att ha myndighetskrav på verksamheter.
Slopar brytaren
Hos Ömsen vill man klarlägga brandorsakerna noga innan man vidtar åtgärder.
– Vi har från våra kollegor i grannländerna hört om problemen och vetat om att det förekommer. Det är ju främst likströmsbrytaren som det handlar om. Den sattes dit för att brandkåren skulle kunna slå av solpanelerna vid en insats, men det finns ju andra sätt att bryta strömmen. Därför kan den tas bort. Sverige har också ändrat kraven, förklarar Robert Knahpe, skadechef för sakskador.
Han tillägger att en likströmsbrytare och andra liknande brytare, till exempel jordfelsbrytare, ska motioneras fler gånger per år.
– De behöver testas regelbundet för att man ska se att de fungerar. Om de fastnar så gör de ju ingen nytta.
De åländska elentreprenörerna gör enligt honom ett bra jobb.
– Elnätsbolagen som gjort besiktningar säger att kablarna är snyggt dragna och att installationerna är bra gjorda. I Sverige har problemen mera varit att man gjort dåliga installationsjobb där kablarna skavts sönder och orsakat gnistbildning och brand.
Överväger ni att vidta åtgärder kring solenergianläggningar?
– Visst har vi funderat på det, men brandorsaken är ännu inte klarlagd. Innan vi vet det så är det svårt att göra förebyggande åtgärder. Men med tanke på att antalet anläggningar ökar är det absolut skäl att ta frågan på allvar.